Kolostrum neboli mlezivo se tvoří v mléčné žláze všech samic savců těsně před porodem a asi 3–5 dní po něm. Tělo ho produkuje jako ochranu při prvním kontaktu novorozence nebo mláděte se zevním prostředím, kdy ještě není plně vyvinutý imunitní systém a aktivován příjem protilátek kojením.
Kravské nebo kozí kolostrum se přidává i do umělého mateřského mléka a využívá se jak k výrobě přípravků na podporu imunity, tak k léčení různých onemocnění.
Manažer imunity
Kolostrum obsahuje vysoké množství vitaminů, minerálů, stopových prvků, důležité typy bílkovin, růstové faktory a protilátky působící proti bakteriím, virům a plísním. Jednou z klíčových látek v mlezivu je laktoferin označovaný za manažera imunitního systému. Organizuje obranu proti všem typům infekcí a neustále hlídá, aby obranná reakce organismu nebyla nepřiměřená a nepřešla do autoimunitní poruchy.
Jeho úkolem je také vázat na sebe železo v celém organismu a tím zabraňovat přemnožení bakterií. Laktoferin se díky svým antimikrobiálním a antibakteriálním vlastnostem využívá např. i k léčení žloutenky, kožních infekcí, potížích v zažívacím traktu i léčbě akné.
Kráva, nebo koza?
Na trhu s doplňky stravy můžete narazit na přípravky z kravského i kozího mleziva, a to ve formě prášku v kapslích. Někteří odborníci tvrdí, že ty z kozího kolostra jsou vzhledem ke složení kozího mléka ještě účinnější.
Zásadní každopádně je vybírat pouze produkty pocházející ze zvířat z certifikovaných farem a dbát i na množství zpracovaného mleziva – denní dávka by se měla pohybovat mezi 450 až 500 mg.
Předplaťte si Deník.cz a získejte zdarma e-knihu plnou ovocných receptů. Více na: denik.cz/predplatne.