Mobilní aplikace zná většina lidí, hovorově se jim říká „appky“. Mobilní aplikace určené pro iOS anebo pro Android jsou dnes, v kombinaci s chytrými mobilními telefony, našimi nepostradatelnými každodenními pomocníky. A přesně takové aplikace Jan Zimandl ve své rodné Vlašimi vyvíjí.

K počítačům měl blízko už na základní škole, kdy vytvořil jednoduché webové třídní stránky. Pak se rozhodl pro studium na gymnáziu. „Humanitní obory pro mě nebyly a jako úplný matematik a fyzik jsem se také necítil. Ale už jsem věděl, že budu chtít dělat něco s počítači. Mezitím jsem na gymplu začal hrát na kytaru, zpívat ve sboru a založil jsem kapelu ProMěNY, která stále funguje – už 17. Rokem,“ říká Jan Zimandl s tím, že po gymplu okračoval studiem na ČVUT.

Autorem projektu OdMistnich.cz je Josef Halamík
Vsadili na dobroty od místních farmářů. Vozí je lidem až ke dveřím

„Zde jsem mohl pokračovat přesně v tom, co mě bavilo nejvíce. Zdokonaloval jsem webové stránky a další věci. Získal jsem mnoho poznatků a dovedností ohledně multimédií. Naučil jsem se modelovat ve 3D. Mojí bakalářskou prací byla Virtuální 3D prohlídka vlašimským parkem. Ta je stále aktivní a dostupná veřejnosti ve vlašimském muzeu,“ popisuje Zimandl.

Na vysoké škole poprvé „přičichl“ ke složitějšímu programování a zjistil, že ho nejvíce baví vytváření tzv. uživatelského rozhraní – tedy toho, co lidé v aplikaci vidí a to, čím web, případě aplikaci, ovládají.

„V té době se začaly objevovat první chytré telefony a mi se naskytla příležitost vystřídat kamaráda a spolužáka ve firmě Mediawork. Spolupracoval jsem na mobilních aplikacích pro Pražský a Brněnský Majáles, TV Óčko, Rádio Impuls nebo Český rozhlas. Také jsem se podílel na zrodu aplikace MyStay, která byla letos vyhlášena jako jedna z nejlepších aplikací v pomoci zmírnění dopadu pandemie v oblasti cestovního ruchu,“ doplňuje Zimandl.

Perfekcionista a detailista

Po pár letech se mu naskytla možnost spolupracovat s rychle rostoucí firmou STRV, která má převážnou většinu klientely z Ameriky. „Byla to pro mě výzva, ale poznal jsem zde spoustu zajímavých lidí, od kterých jsem se hodně věcí naučil. Díky pomoci STRV jsem vytvořil svoji vlastní aplikaci pro focení stereoskopických obrázků, takzvaných 3D fotek, které se dají prohlížet například s barevnými brýlemi. Tuto aplikaci a její funkcionality jsme měl možnost prezentovat na několika konferencích a od té doby začala nabírat více a více uživatelů…“ vypráví nadšeně Zimandl.

Ráj na zemi. 23. ledna 2021 v Hukvaldech.
Jak se daří Ráji na zemi v Hukvaldech? Nemá smysl brečet, říká odvážná kavárnice

S firmou STRV spolupracuje dodnes – vyvíjí aplikace pro iPhony, převážně pro americkou klientelu. „Jsem perfekcionista a detailista. Možná tím můžu některé spolupracovníky trošku až štvát. Pracuji z domova. Většinu času dne trávím u počítače a díky povaze této práce ji mohu dělat prakticky odkudkoli. Také pracovní doba je daleko flexibilnější. Dříve mi například vyhovovala práce do ranních hodin, dnes mi zase více vyhovuje práce od rána do brzkého odpoledne,“ přibližuje vývojář.

Karanténa mu prý pracovní život nikterak nezkomplikovala. Změnilo se pouze to, že za kolegy do kanceláří momentálně nejezdí vůbec. Vše řeší online. „Obecně mě ale potěšil měnící se přístup firem k práci z domova. Některé firmy opustily předsudky o tom, že se lidi doma můžou flákat. Co se mě týče, tak většinou doma udělám práce víc,“ míní Zimandl.

Virtuální realita

Radost mu dělá jeho rodina a záliby. „Žiji se svou ženou, která je šikovná vizážistka, a s dcerou, které je zase šikovná předškolačka. Mezi moje záliby patří hudba, zpěv, hra na kytaru a mnoho dalších hudebních nástrojů, na které moc neumím, třeba bicí nebo piano. Také jsem se učil hrát na saxofon, ale ten už dlouhou dobu leží na polici ve sklepě,“ vyjmenovává volnočasové aktivity.

David Pintíř provozuje restauraci v budově obecního úřadu v krkonošském Strážném.
Barman vyměnil Prahu za vesnici v horách. V rizikové době otevřel obecní hospodu

Hodně se zajímá i o virtuální realitu a o věci s ní spojené. Například 3D modelování nebo focení 360° stupňových panoramatických snímků. Má i mnoho dalších zálib, kterým se věnuje méně. Je to třeba IOT, tj. Internet věcí, což je zapojení různých spínačů a čidel a jejich následné ovládání přes mobilní telefon. „Snažím se prostě žít šťastně a naplno. Nedělám druhým to, co nechci, aby dělali oni mně. To se v dnešní uspěchané době, kdy kariéra je nejvíc, už asi moc nenosí,“ uzavírá.