Dvě jednotky profesionálů a tři dobrovolnické z Chomutova, Jirkova a Blatna k penzionu dorazily ve 3.10 hodin. Tou dobou už byla požárem zasažená celá střecha. Plameny šlehaly z druhého a třetího nadzemního podlaží, kde je půdní vestavba, a ze střechy.


Všech 43 obyvatel penzionu bylo tou dobou shromážděno před budovou. „Všichni ji sami včas opustili, takže se naštěstí nikomu nic nestalo," uvedla pro Chomutovský deník policejní tisková mluvčí Marie Pivková s tím, že všichni nasedli do svých aut a odjeli.


Díky samovolné evakuaci mohli hasiči ihned začít se zásahem. „Nasadili čtyři vodní proudy a z areálu vynesli cenné věci," uvedl tiskový mluvčí hasičů Lukáš Marvan s tím, že se požár podařilo dostat pod kontrolu rychle – do hodiny. Poté hasiči prováděli ještě dalších šest hodin dohašovací práce, než bylo spáleniště zcela vychladlé.


Po část zásahu byla doprava na silnici u penzionu přerušena, policisté ji zprůjezdnili krátce po 6. hodině.


Požár měli přímo před očima obyvatelé nejbližších chat. „Probudili jsme se kolem třetí a viděli, jak to hoří, tak jsme hned volali hasiče. A nebyli jsme první, jak se ukázalo," uvedla Soňa Suchdolová, jejíž chata stojí přes silnici přímo proti penzionu. „Byl to nádherný penzion, občas jsme tam zašli na kafe," zalitovala.

K místu obehnanému policejními páskami a hlídanému policisty se od rána trousili místní chataři i lidé z blízkého okolí. Chtěli zhodnotit jak velké škody požár napáchal.
„Dozvěděla jsem se o tom až v půl deváté, ale rodiče manžela byli vzhůru od čtyř, protože hasiči jezdili pro vodu kolem chaty k hydrantu nahoru na sjezdovku. Až teď jsem se byla na penzion podívat a jsem překvapená, jak hrozné to je," uvedla Kateřina M., která byla na procházce s dcerkou. Obě nocovaly jen pár desítek metrů od místa neštěstí.


„Snad to dají dohromady," přeje si Marek Š. „Dobré je, že se dostalo tolik lidí včas a bez cizí pomoci ven, když se to stalo takhle v noci. Možná tam pištěla čidla, když je to poměrně nový penzion postavený za dotace?" klade si otázku Chomutovan.


Podle mluvčího hasičů Lukáše Marvana je vše ve fázi šetření. Policisté s hasiči zjišťují, proč došlo k požáru i jaké jsou škody. Podle prvotních odhadů půjde o milióny korun.