„Leckdy se tak pomůže neziskovým organizacím, které již nemusí shánět peníze na uskutečnění drobných projektů. Společnost při firemním dobrovolnictví uvolní zaměstnance, ale i techniku nutnou pro vykonání jednotlivých prací," vysvětlila mluvčí SčVK Iveta Kardianová.

DOBROVOLNÍKY JSOU OD ROKU 2008

Firemní dobrovolnictví zavedla společnost v roce 2008 a záleželo jen na zaměstnancích, zda se najdou dobrovolníci, kteří mají chuť pomoci. Vůbec poprvé pomohlo dvanáct dobrovolníků z řad zaměstnanců občanskému sdružení pro duševně nemocné Fokus. Vodohospodáři tehdy přijali roli stěhováků.

„Vlastními silami a s využitím našich aut pomohli přemístit veškeré zařízení Fokusu ze sídla v ústecké části Střekov do nových prostor ve Vaňově," popsala Kardianová.

Od této akce pomohli zaměstnanci také zdravotně postiženým lidem z občanského sdružení D.R.A.K. při organizaci adventní akce, dětem z kojeneckého ústavu v Mostě uspořádali oslavu Dne dětí. Pro seniory z Turnova mají dobrovolníci každoročně připraven výlet, kterého se mohou zúčastnit i vozíčkáři.

ÚKLID PO ZIMĚ

Na jaře dobrovolníci často pomáhají s úklidem venkovních prostor po zimě. Uklízeli zahradu a dětské hřiště v Mateřské škole Čtyřlístek v Novosedlicích a v dětském domově na Českolipsku. V letošním roce natírali venkovní altány a připravili záhony k sadbě v libereckém domově seniorů.

Dobrovolnické projekty ale nezapomínají ani na bezpečnost. V Jilemnici tak zaměstnanci SčVK vybudovali parkoviště přímo u mateřské školy.

DOBROVOLNÍKEM V KAŽDÉM VĚKU

Zaměstnanci společnosti se objevují v roli dobrovolníků bez ohledu na profesi a věk v celé oblasti, kde SčVK působí. Ročně se jedná o čtyři až pět akcí, některé se už staly tradicí a pravidelně se opakují. Konkrétní pomoc na místě je podle společnosti lepší než jednorázový finanční dar.