Tržby z prodeje uhlí dosáhly 10,4 miliardy Kč a meziročně stouply o 714 milionů korun. Hlavní podíl na tom má růst ekonomiky i poptávky po uhlí, uvedl ředitel strategie Severočeských dolů Vladimír Budinský. Firma loni výrazně zvedla objem těžby na 25,1 milionu tun, což je nejvíc v její osmnáctileté existenci.

Podíl Severočeských dolů na domácí těžbě uhlí se vloni dostal poprvé nad 50 procent. Zhruba tři čtvrtiny své těžby doly dodávají do tepelných elektráren Skupiny ČEZ, do níž samy patří. Přes deset milionů tun uhlí vzešlo z dolu Bílina a 15 milionů tun z Tušimic. V případě Bíliny jde o historický rekord, Tušimice dávaly víc jen v 80. letech, to ale panovaly i v těžařství úplně jiné poměry.

Zisk po zdanění za loňský rok činí 2,5 miliardy. Firma si situaci na trhu pochvaluje, rostla jak spotřeba elektráren, tak i dalších odběratelů. Oživení zájmu zaznamenali i zbylí dva těžaři, i když jim v některých dolech už pomalu dochází zásoby

Růstový trend ale sotva potrvá. Uhlí, které by se za současných podmínek dalo vytěžit, totiž dochází. Před limity zbývá zhruba 846 milionů tun, dalších 850 milionů tun by šlo vytěžit při jejich prolomení. To je ale v regionu velmi citlivé téma. Severočeské doly odhadují, že mají za limity asi 100 milionů tun uhlí, které by šly bez větších potíží vytěžit, zbylých 750 milionů tun leží za limity v okolí Litvínova, kde těží Czech Coal.

Uhlí patří formálně státu, jemuž za něj těžaři platí. Ze zákona může chtít stát až deset procent, vyhláška ministerstva financí ale pro hnědé uhlí stanovuje jen 1,5 procenta. Odpůrci těžby s tím nesouhlasí a chtějí, aby stát využil své možnosti naplno; získal by tím až dvě miliardy korun navíc. Těžaři se o tom buď nechtějí bavit, nebo s nesouhlasí desetiprocentní odvody by jim prý zkomplikovaly situaci v dalších letech, kdy se budou podmínky těžby zhoršovat. Tři hnědouhelné firmy v roce 2010 utržily 29 miliard korun a vydělaly 6,2 miliardy.

Severočeské doly měly ke konci loňského roku 3463 pracovníků, dalších 1600 lidí zaměstnávají dceřiné firmy. Oba jejich lomy mají před územními limity zásoby zhruba do roku 2035.