Hlavním plusem v Chomutově je podle analytiků "vstřícný přístup magistrátu k podnikatelům i výhodné podmínky pro podnikání". 

Kompletní výsledky Města pro byznys nejen za Ústecký kraj najdete na stránkách mestoprobyznys.cz.

"Chomutov si nejlepší pozici v rámci Ústeckého kraje vydobyl vysoce nadprůměrným počtem firem v přepočtu na tisíc obyvatel. Ty mají navíc velký výběr potenciálních zaměstnanců na trhu práce, protože počet uchazečů o zaměstnání je zde v rámci kraje téměř nejvyšší. Chomutov má z celého kraje nejnižší index stáří, což je příslibem pro rozvoj podnikání také do budoucna," uvedl ředitel projektu Město pro byznys David Pavlát.

Data ukázala, že v rámci regionu je v Chomutově také pružný trh s nemovitostmi. "Alespoň o tom svědčí velmi vysoký počet dokončených bytů v přepočtu ku změně počtu obyvatel," objasnily výsledky výzkumu.

Kamencové jezero.
Vodu pro Kamencové jezero chce Chomutov získat z podzemí. Zajistí průzkumné vrty

Ten zároveň chomutovský magistrát chválí za dostatečné výdaje do oblasti sportu a bydlení a také za nadprůměrné množství úředních hodin. Největší počet bodů však získal v testu elektronické komunikace, který ověřuje rychlost a kvalitu odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy.

„My jsme moc rádi, je to pro nás překvapením, protože historicky jsme se neumísťovali v horní polovině. Myslím si, že je to velmi dobrý nástroj zpětné vazby pro současné vedení města i pro vedení úřadu, že přistupujeme jednak k občanům, tak i k podnikatelům, tím správným způsobem. Aktuálně se chystáme na velkou rekonstrukci bývalých městských lázní, ze kterých by mělo vzniknout nové kulturní centrum s novou knihovnou, kavárnou a dalšími prostory pro vzdělávání a setkávání. Plánujeme výstavbu nových bytů v centru města a vznik nového domova pro seniory,“ řekl tajemník Magistrátu města Chomutova Robert Plechatý.

Přestavbu bývalých chomutovských městských lázní navrhne mezinárodní tým architektů ze studia Boele. Vítězný návrh vybrala odborná porota, ve které zasedl například David Vávra.
Lázně jako výzva 21. století: Přerod v knihovnu zpracovali špičkoví architekti

Město Most se tentokrát v rámci kraje umístilo na druhé příčce. "V Mostě je k dispozici nadprůměrný počet dobíjecích stanic pro elektromobily, a to i při přepočtu na množství zde sídlících firem. Nižší průměrná mzda a relativní dostatek pracovních sil jsou lákadlem pro firmy, které v regionu hodlají podnikat," vyzdvihl ředitel projektu Pavlát. 

Město podle hodnocení vynakládá nadprůměrné finanční prostředky především do oblasti vzdělávání. Analytici příznivě vnímají webové stránky, které jsou podle nich z pohledu podnikatele kvalitní. Nabízejí kromě jiného v přehledné formě na jednom místě vše potřebné, co potřebuje pro komunikaci s veřejnou správou. "Bronzový Varnsdorf se může pochlubit v regionu vůbec nejvyšším podílem firem s více než 250 zaměstnanci v přepočtu na celkové množství ekonomických subjektů. Navíc meziroční změna ekonomických subjektů je zde v rámci Ústeckého kraje rovněž nejvyšší. Město zaznamenává také nejvyšší podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích a také nejnižší náklady na dluhovou službu," shrnul klady třetího oceněného David Pavlát.

Alena Kopová (vlevo) a Lucie Jašková v Chomutově vedou úspěšnou kavárnu Alalu Café.
Jako doma v obýváku. Kavárnice z Chomutova pěstují vřelou atmosféru

„Nově zvolená zastupitelstva mají jedinečnou příležitost sledovat a porovnávat výsledky své práce jak s minulým vedením, tak i s okolními městy či obcemi," řekl předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. „Každoroční srovnávací výzkum Město pro byznys jim ukáže, zda jejich zvolená cesta vede k rozvoji jejich území, zda napomáhá dostatečně rozvoji podnikatelských aktivit a tím i celkové spokojenosti místních občanů. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových myšlenek, které dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty. Účastníci našich krajských setkání si je už bez slavnostního vyhlašování regionálních výsledků tohoto výzkumu neumí představit. Řada vítězů a oceněných jsou našimi členy, což nás velmi těší,“ pokračoval František Lukl.

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice již šestnáctým rokem. Výsledky jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí. Zpracovává je analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS a Svaz měst a obcí ČR.