Jirkované nedočkavě vyhlížejí dva nové podniky, které se tento týden otevírají. Na náměstí Dr. E. Beneše láká na domácí výrobky kavárna Bokofka, pro hladové milovníky klasických jídel se otevírá jídelna v Kostelní ulici.
Pohostinská činnost se od pondělí vrací do historického domu, kde dříve sídlila restaurace Pražák, stejný název nese i nový podnik. Strávníci mají každý den na výběr ze sedmi jídel. Zastoupená jsou především tradiční jídla, omáčky, řízky, sekaná. A ač se nejedná o žádné zástupce haute cuisine, řadě Jirkovanů dělá podnik větší radost, než Michelinská restaurace.
Možností, jak se najíst přímo v centru města, lidé totiž moc nemají. „Když neholdujete pizze, kebabu nebo dalšímu fast foodu, normální klasiku si už v Jirkově nikde nedáte,“ myslí si Jitka Rychtaříková. „Jsem moc ráda, že mám konečně možnost poslat muže a děti do jídelny, hlavně o prázdninách, kdy nechodí ve škole na obědy. A nemusím mít špatné svědomí, že se dokrmí nějakou mastnou mňamkou nebo rohlíkem s taveňákem,“ dodává Jirkovanka.
Oživit centrum města si přeje radnice, lidé i politici napříč stranickým spektrem. Podniků, které tu v posledních letech vznikly, bylo pomálu a rychle opět zavíraly. Z centra města odešla i většina bank. „Tady se snad udrží jen zastavárna, pár cukráren a kosmetika. Obchody s oblečením, papírnictví, drogerie – to už všechno vzala voda. Teď je vše na dojezd v zóně nebo v Tescu,“ říká Anna Schmidtová.
Nová kavárna Bokofka otevírá právě dnes, v úterý 6. srpna.
Vyhlíženým podnikem je i kavárna Bokofka, která vyrostla na místě bývalého sportbaru. Otevírá dnes, v úterý 6. srpna ve 14 hodin. Do Jirkova přinese výběrovou brazilskou kávu z malé pražírny, domácí zákusky, limonády a produkty regionálních výrobců. Zákazníky neláká jen na sortiment, ale i na designové prostředí.
„Mícháme tu skandinávský styl s industriálem a retrem. Nenajdete tu plasty, využívali jsme hlavně kov a dřevo. Vznikl tak prostor, který je vzdušný, stylově čistý a zároveň útulný,“ líčí prostředí Zuzana Blažejovská z kavárny. Nic proto nebrání tomu, abyste se se šálkem kávy zavrtali do měkkého ušáku a vyndali si z police rovnou i nějakou knihu. Rodičům bude k dispozici i vybavený dětský koutek.
Kavárna by měla sloužit rovněž jako prostor pro umělce a degustace. „Rádi přivítáme malíře nebo fotografy, kteří by chtěli vystavovat,“ říká majitelka kavárny Romana Lecjaksová. „Plánujeme tu pořádat degustace vína, naplánované jsou i workshopy s baristy. Třeba na filtrovanou kávu a cupping, akce je nachystaná už na konec srpna,“ dodává Lecjaksová.