Řady květináčů s rozkvetlou levandulí a mátou a o kus dál jemně stínící stromky vedle posezení, kde si lidé vychutnávají kávu, domácí limonádu i dezerty. V údlickém zahradním centru zasadili doprostřed zelené oázy kavárnu. Na Chomutovsku se trendu chopili jako první, v Teplicích, Ústí nad Labem či v Praze už si ho nějakou dobu užívají.

„Inspirovali jsme se v zahraničí. Jezdíme pro květiny do Holandska a tam je běžné, že mají v zahradnictvích kavárny nebo restaurace,“ nastínila vedoucí kavárny Michaela Škutová. „Lidé si tam odpočinou, přitom pokukují po kytkách v prostředí, kde se zastavil čas,“ líbí se jí.

Zrádci.
Filmaři zaberou lázně. V krimisérii o drogové mafii se objeví i okolí Chomutova

Nápad si hýčkala zhruba šest let a původně uvažovala spíše o restauraci. „Ke kávě jsem ale začala mít blíže. Ráda ji popíjím a navíc jsem si při vysoké škole udělala baristický kurz,“ dodala na vysvětlenou. Latté, capuccino a další typy nápojů připravuje z italské kávy Celliny, která stojí z 80 procent na jemné arabice a z 20 na zemité robustě. „Není ani hořká, ani kyselá, ale má příjemně kulatou chuť,“ podotkla.

Nechybí dezerty

Zahradnictví navíc nabízí dezerty od cukrářky z Droužkovic. Mezi nimi se každý den najde jeden bezlepkový, aby mohli mlsat i lidé s celiakií, a jeden lehký, například chia pudink. „Od příštího roku chceme mít také vlastní zmrzlinu. Pořídíme italský stroj, díky kterému je nadýchaná. Bude ze sta procent z ovoce a ze smetany, nic umělého,“ prozradila další plány Škutová. Domácí limonády zase má z ručně sbíraného ovoce díky malé firmě v Orlických horách.

Nová služba netáhne jen ty, kteří přišli pro balkonovky, keře na zahradu nebo orchideje do bytu. „Od června, kdy kavárnu otevřeli, jsem tu byla tak šestkrát a jen z poloviny to bylo proto, že jsem si šla pro kytky,“ připustila Eva Řečínská z Chomutova.

Hospodář Jan Hála
Jan Hála chová na Lounsku ovce. Přes 40 procent času zabere papírování, říká

Pro Jiřinu Šťastnou se kavárna v zahradnickém centru také stala cílem drobných výprav. „Kávu dostanete ve většině zahradnictví, jenže bývá z automatu, takže to není ono. Tohle je něco jiného. Navíc se mi líbí, že myslí ekologicky, mají tu papírová brčka místo plastových,“ zdůraznila.

Podle Michaely Škutové se stává, že se lidé už od vchodu ptají rovnou na kavárnu a rostliny ani nemají v plánu pořizovat. Roli hraje i to, že je vedle posezení také vyžití pro děti: klouzačka, pískoviště a prolézačka.

Zahradní centrum Škuta v Údlicích píše svou historii více než dvacet let.