Za dokončování průmyslové zóny Triangle zaplatí Ústecký kraj 198 milionů korun. Za dvě zakázky na kanalizaci s čističkou a infrastrukturu pro menší investory přitom původně plánoval utratit 261 milionů korun. Vyplývá to ze systému veřejných zakázek. Stavba zóny za posledních deset let spolykala už 2,5 miliardy korun a za plánovanými počty zaměstnanců zatím daleko zaostává.

Triangle, která má pomoci i se snížením nezaměstnanosti na Chomutovsku, se před deseti lety začal měnit na průmyslovou zónu z vojenského letiště, ze kterého operovaly stíhačky žatecké „Tygří letky". Podle tehdejších zpráv průmyslová zóna měla stát 1,3 miliardy korun a nabídnout 13 000 pracovních míst, ale zůstala daleko za očekáváním. Ke konci roku 2011 v ní pracovalo okolo 700 lidí a náklady jsou naopak dvojnásobné. Své továrny sice dokončují tři noví investoři, ti ale nabídnou jen zhruba tisícovku míst. Že se start Trianglu nepovedl, přiznalo i vedení kraje.

Atraktivitu pro investory mají zvýšit další investice. Jedna zakázka zahrnuje čističku odpadních vod a rozšíření kanalizace na hlavní části zóny, druhý balík stavebních prací obnáší přípravu takzvaného Staňkovického rozptylu pro menší investory. Kanalizace by měla stát podle výsledku tendru asi 126 milionů korun, tedy zhruba tolik, kolik kraj čekal, druhá zakázka bude místo plánovaných 90 milionů korun za méně než polovinu, tedy 39 milionů Kč.

I tak ale zůstane Triangle zřejmě ještě dlouho ztrátový. „Předpokládané výnosy v následujícím období činí za prodeje asi 122,3 milionu korun a za pronájmy v roce 2012 asi 4,2 milionu," řekla ČTK mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Kdyby to vyšlo, vrátí se do veřejných rozpočtů asi osm procent investovaných peněz. V roce 2006 si první investoři kupovali pozemky za asi 143 korun za metr čtvereční; kdyby se za tolik rozprodala celá zóna, vyneslo by to asi půl miliardy korun.