Společnost má nyní sídlo v Praze. Podle manažerky Kateřiny Jíchové se plánuje její stěhování do zóny.
Zcela neobvyklý je totiž fakt, že továrna IPS Alpha v zóně Triangle leží na katastrech tří obcí – největší část Bítozevsi, menší Staňkovic a nejmenší Velemyšlevsi. Kde by tedy měla mít adresu?
„Je to celkem problém. Nevím o jiné stavbě, která by zasahovala do katastrů více než jedné obce,“ uvedla Vladimíra Reslová ze Stavebního úřadu v Žatci. Ten bude vydávat kolaudační rozhodnutí, na základě kterého pak některý z obecních úřadů přidělí továrně číslo popisné.
Ale který? „Rozhodující je, na kterém katastru leží největší část továrny,“ uvedl Jan Sixta z Krajského úřadu Ústeckého kraje, jenž zónu vlastní. V tom případě by adresa byla v Bítozevsi. „Je ale také možné, že adresa bude stanovena podle hlavního vchodu továrny,“ sdělila V. Reslová. Pak by adresa továrny byla ve Staňkovicích. „Mělo by to tak být. Navíc jako jediná obec ze tří máme poštu,“ domnívá se starosta Staňkovic Jan Bartoň. Dosavadní jednání zatím nasvědčují tomu, že IPS Alpha zřejmě bude mít sídlo ve Staňkovicích, na jejichž katastru navíc leží i administrativní část budovy.

„Je to celkem problém. Nevím o jiné stavbě, která by zasahovala do katastrů více než jedné obce,“ uvedla Vladimíra Reslová ze Stavebního úřadu v Žatci.


Podle rozpočtového určení daní putuje do obecních rozpočtů daň z nemovitosti. Ta se bude v případě IPS Alpha zřejmě rozdělovat mezi všechny tři zmiňované obce. Firma by ale měla do obecního rozpočtu také odvádět i část daně za své zaměstnance, které budou v továrně pracovat. A má jich být až dva tisíce. „O tom, jak bude rozdělována tato daň, zatím rozhodnutí nepadlo,“ řekl včera starosta Staňkovic.
V případě druhé továrny, která v zóně Triangle vyrostla, Hitachi, je tato otázka jasnější. Továrna celá stojí na katastrálním území Velemyšlevsi.