Zejména na tržištích lze koupit zapalovače ve tvaru mobilního telefonu, auta, nebo ovoce.
„Viděl jsem tyto zapalovače na tržišti v Petrovicích,“ potvrzuje Josef Tofara z Ústí nad Labem. „Například zapalovač jako mobilní telefon – když s ním škrtnete, začne dokonce barevně blikat.“

 

Do roka musí z trhu zmizet všechny zapalovače připomínající dětské hračky, nebo ty, které nejsou před dětmi zabezpečené

Rozhodla o tom Evropská unie – chce chránit děti před popáleninami a snížit počty požárů.

 

Podle Sdružení na ochranu spotřebitelů (SOS) si děti tyto zapalovače mohou snadno splést s hračkami – a poté způsobit požár. Jenom loni likvidovali hasiči v Česku téměř 300 požárů založených dětmi – z toho jich 179 vzniklo pomocí zapalovače, nebo zápalek. „Děti často nedomyslí, co může jedno škrtnutí způsobit,“ říká mluvčí hasičů Petr Kopáček. „Děláme přednášky na školách, je o ně zájem, pořádáme i exkurze kvůli prevenci,“ doplňuje Lukáš Marvan z ústeckých hasičů.
Prodejci musí tyto zapalovače doprodat do 11. 3. 2008. „Pak jim mohou hrozit pokuty,“ uvedla Ivana Picková, mluvčí SOS. Podle ní by měly zmizet nejen zapalovače připomínající dětské hračky, ale také ty, které nejsou zabezpečené proti zneužití. „Na těch dražších zapalovačích už jsou pojistky,“ dodává .
Do Česka se zapalovače dováží ve velkém především z jihovýchodní Asie, především z Číny. Výrobci se teď musí nachystat na změny – zapalovače totiž budou muset být označeny informací „nenechávejte v blízkosti dětí“ a také poučením, že obsahuje hořlavý plyn apod.
V některých zemích – například ve Spojených státech – už tato opatření platí léta.