Chtělo by to nové regály, kráječ nebo troubu? Kadaň na ně dá peníze živnostníkům, kteří mají provozovnu v městské památkové rezervaci, pokud splní podmínky pro získání dotace. Jedná se o novinku platnou od ledna. Smyslem je povzbuzení podnikatelů ve středu města, kterým těžce konkurují supermarkety.

„Vypsali jsme novou dotaci pro podnikatele, abychom jim pomohli udržet se v centru města,“ potvrdil kadaňský starosta Jiří Kulhánek. „Žadatel může získat padesát až dvě stě tisíc korun, celkem máme v rozpočtu pro tento rok vyčleněno osm set tisíc,“ informoval.

O peníze budou smět žádat nejen ti, kteří už v centru podnikají a chystají nějaká vylepšení, ale i živnostníci zakládající nové firmy. Žádat o dotaci lze v průběhu celého roku, limitem je jen celkový objem příspěvku města.

Peníze mají obchodníkům posloužit na nákup výrobních prostředků. O tom, jestli bude dotace udělená, pokaždé rozhodnou zastupitelé. Prvně to bude na zasedání 7. února.

Od začátku roku na město přišly tři žádosti od místních živnostníků. „Dvě z nich jsme ale vrátili k dopracování, protože tam byly neuznatelné věci nebo bylo potřeba něco doplnit, aby byl záměr zřejmý a my o něm mohli rozhodnout. Nechtěli jsme je rovnou odmítnout stylem 'máte to špatně, na shledanou'. Než bude zastupitelstvo, mají čas na dopracování,“ řekl starosta.

Zdravé svačinky i pro celiaky

Mezi trojicí žadatelů je například začínající společnost Dovez sváču, kterou založily dvě maminky na mateřské dovolené, aby mohly skloubit péči o děti s prací. Připravují tedy zdravé svačinky pro školáky a chtějí zásobovat i pracovníky v průmyslových zónách.

„My samozřejmě nevíme, jestli dotaci dostaneme. Kdyby ano, byla by to pro nás spása, mohli bychom rychleji růst a nemuseli si brát úvěr,“ připustila jedna z živnostnic Veronika Rabštejnková.

Do žádosti si s kolegyní Štěpánkou Hanzlíkovou napsaly o gastrovybavení. „Troubu na rozpeky, protože bychom chtěly rozpékat pečivo pro celiaky. Dále nářezový stroj na uzeninu, protože kupujeme krájenou balenou a se strojem bychom mohly vybírat ze širší škály uzenin. A také potřebujeme šoker pro rychlé zchlazení, který potraviny neznehodnocuje. Jde o vybavení za celkem 120 až 130 tisíc korun,“ dodala.

Při tvorbě podmínek pro udělení dotace se Kadaň inspirovala u Ústeckého kraje, který se také snaží podporovat drobné živnostníky. Podle toho, jak vysokou získá žadatel dotaci, musí být i náležitě dlouhá udržitelnost. Při padesáti tisících je to půl roku, při maximálních dvou stech tisících dva roky. Veškeré podrobnosti zájemci najdou na webových stránkách města.

Pokud budou mít kadaňští živnostníci dost smysluplných nápadů, jak peníze využít, celkový objem dotace by mohl nabobtnat. „Kdyby byl přetlak žádostí a viděli jsme, že je to efektivní, mohli bychom dotaci ještě o nějakou tu korunu posílit,“ přislíbil starosta Kulhánek.