Není tajemstvím, že chomutovský klub s ohledem na finanční situaci dlouho zvažoval účast v Mattoni NBL. Klub nakonec zabezpečení pro týmy mužů i mládeže našel, teď má na čele vrásky trenér Tomáš Eisner, který musí budovat téměř nový tým.

Očekávat se dalo, že hvězdy typu Patricka Popa či Roberta Loweryho najdou angažmá v movitějších klubech, což zatím platí ale pouze o Popem, který bude oblékat dres bronzového Děčína.

Jen malý plamínek naděje hořel nad prodloužením hostování prostějovského Jakuba Krakoviče, který se hlavně ve druhé polovině sezóny vypracoval až na jednu ze stěžejních opor týmu. Plamínek zhasl, když ho z prostějovských služeb vykoupila Sluneta Ústí nad Labem, jejíž barvy bude po dva nejbližší roky hájit.

Zpět do Kolína se vrátil Pavel Hemmy a pracovní zaneprázdněnost vystavila stop dalšímu působení basketbalové legendy,Věroslava Suchardy, v profesionálním basketbalu.

Zájem o hru v dresu Levhartů ztratil Kamil Kudláček, který se aktuálně pokouší získat angažmá v Ústí, naopak Levharti již neprodloužili smlouvu s Markem Balíkem.

Překvapením je odchod Filipa Sahana, který v uplynulé sezóně nakouknul v levhartím dresu do MNBL a jehož zvýšený počet herních minut v jarní části signalizoval možnou, výrazně vyšší hráčskou angažovanost v sezóně nové. Jeho cílem však je basketbalová akademie ve Španělsku.

Trenér Tomáš Eisner tedy může z loňské sestavy počítat pouze s již vyléčeným Pavlem Staňkem, Zdeňkem Hanzlíkem, Martinem Jakešem, Janem Štěpánkem, Jakubem Kozubíkem a Martinem Baštou.

Po rozhodnutí o účasti v MNBL i v nadcházející sezóně začalo vedení klubu aktivně pracovat na doplnění kádru. A protože nejen, že žijí obdobnými problémy, ale i díky dlouholetým korektním vztahům mají „k sobě blízko" chomutovští a plzeňští basketbalisté i funkcionáři.

Oba kluby dokázaly reálně vyhodnotit aktuální situaci i možný budoucí vývoj a asi nebude mnoho těch, které by překvapila zpráva o dohodě obou klubů o vzájemné spolupráci, která by umožnila oběma elegantně řešit otázky spojené s kvalitní účastí jejich týmu dospělých v soutěži. V případě Chomutova tedy v MNBL, v případě Plzně v 1.lize.

V konkrétní podobě jsou pak výsledkem dohodnuté spolupráce přestupy hráčů Ladislava Pecky a Václava Honomichla. Oba tito mladí a talentovaní hráči tak budou mít možnost v dresu Levhartů dalšího výkonnostního růstu v nejvyšší soutěži při současném hostování do svého mateřského klubu.

Ladislav Pecka ve svých 21 letech již má za sebou druhou„mattonkové" sezóny, ve kterých se dokázal prosadit i vedle svých velezkušených podkošových spoluhráčů Frány či Kovandy. V sezóně uplynulé zatížil konto soupeřů 558 body, to při 52 odehraných utkáních činí průměr 10,7 budu na 1 utkání.

V průměru odehrál v každém utkání 27 minut. Kam až dokráčí v dresu Levhartů je otázka. Rozhodně ho čeká hodně práce, rezervy jsou stále velké jak v doskakování pod oběma koši, vlastní obranné činnosti i v herní disciplině.

Václav Honomichl je ještě o rok mladší a aktuálně úspěšně reprezentuje ČR na ME hráčů do 20 let sk.B. Jeho střelecké konto je přesně na 50% proti Peckovi a činí 229 bodů z 46 utkání, ve kterých nastoupil průměrně k 18 minutám hry.

I Honomichl má za sebou 2 sezóny v MNBL a i on měl možnost výkonnostně vyrůstat vedle špičkového rozehrávače Štěpána Vrubla. Ze statistických údajů lze vyzdvihnout na rozehrávače nezvyklý minimální počet 1 ztráty na utkání, zlepšení by mělo přijít v úspěšnosti střelby a také ve vyšším stupni organizace hry týmu.