Opět je to tady. Třicátý čtvrtý ročník tradiční plavecké Velké ceny Chomutova nabídne 22. a 23. září v Aquasvětě v Chomutově nejlepší české plavce v jedinečném závodě. Samozřejmostí je účast domácí hvězdy Simony Baumrtové, která v létě překonala svůj letitý kvalitní český rekord na 100 znak a zaplavala si finále MS.

Pořadatelům ze Slávie Chomutov se ale povedlo přilákat téměř kompletní český tým z MS v Budapešti. „Jedinou výjimkou je Bára Závadová, která k nám sice jezdí pravidelně, ale letos právě v den konání závodu odlétá do Austrálie na tréninkový kemp,“ dodal předseda TJ Slávie Chomutov Radek Šilhan.

Novinkou je účast čtyřiceti plavců z Islandu. “Je to pro nás svým způsobem ocenění, našli si nás sami na internetu. Těšíme se na ně a věříme, že závody kvalitativně posunou,“ říká Radek Šilhan.

Baumrtová, Micka a další známá jména

Kromě Simony Baumrtové tak v chomutovské pětadvacítce poplave i druhý český finalista MS kraulař Jan Micka, semifinalistka Martina Moravčíková, dále Martina Elhenická, Anna Kolářová, Lucie Svěcená, Pavel Janeček, Tomáš Havránek, Jan Šefl i dva domácí borci Ondřej Baumrt a Tomáš Franta. Letní sezonu Tomáše lehce narušila příprava na úspěšnou maturitní zkoušku. „V zimní sezoně se chci vrátit na pozici české znakařské jedničky,“ vzhlíží k sezoně v krátkém bazénu Franta s vyhlídkou na ME v Kodani.

Kompletní sestavu hvězd doplní dvě velké naděje českého plavání senzačně čtvrtá a pátá dívka z MSJ v Indianapolisu Barbora Seemanová a sedmá z prsařské dvoustovky Tereza Muselová.

Utkání Chomutova (v bílém) proti HB Basket Praha
Skvělý úvod sezony! Chomutovské Levhartice dvojutkání zvládly

Překvapením může být nominace nejtalentovanější plavkyně z Ústeckého kraje, litvínovské Kamily Javorkové. „Po ukončení kariéry Štěpánky Šilhanové jsme hledali někoho z regionu a volba padla na Kamilu. Je sice ještě velmi mladá, ale plave výborně a funguje jí i hlava,“ upřesnil se smíchem volbu Javorkové Šilhan.

Program závodů je oproti minulým sezonám částečně obměněný. K tomu z pořádající Slávie dodal Tomáš Slabihoud: „Vracíme do programu čtyřstovky, kraulovou i polohovou. Bude to časově trochu náročnější, ale na podzim není mnoho závodů, kde se tyto tratě plavou. „Hlavním závodem VC Chomutova zůstává 200 metrů polohový závod. Letos je opět s jednou změnou, když se poplave na rozplavby (v pátek) a pak finále.

Plavecká show

Velké ceny Chomutova se pravidelně zúčastňuje česká špička včetně chomutovské Simony BaumrtovéZdroj: Ladislav ChlíbekStejným způsobem se poplavou nejkratší sprinty, což má opodstatnění. „Jako každoročně připravujeme velkou show se světelnými efekty, hudbou a chceme osvětlení využít nejen na tradiční exhibici, ale i na všechna sobotní finále,“ dodal na závěr Šilhan.

Samotná exhibice, kde se představí šestnáctka hvězd v souboji Divize Sever proti Zbytku světa, odstartuje sobotní odpolední program ve 14 hodin. Formát zůstane stejný - plavci budou plavat proti sobě tzv. „head to head,“ jen na drahách čtyři a pět a vše zakončí velká štafeta.

Na exhibici volně naváže chomutovská rarita, PRO-AM štafeta, ve které elitní plavce doplní zástupci zúčastněných firem, mezi kterými nebudou chybět dvojnásobní vítězové SMP, dále hokejisté Litvínova, Marves, Vodohospodářská stavební, Trading BR, Strix. Loňský triumf bude obhajovat štafeta Kultura sport Chomutov a své zástupce do bazénu vyšle i generální partner TJ Slávie Statutární město Chomutov.

Chomutov - Jihlava 4:3 PP
Piráti zdolali Jihlavu v prodloužení. Jsou stále neporazitelní