Tři desetiny vteřiny – v lidském životě zanedbatelná doba, ale ve sportu může rozhodnout o osudu utkání.

V derby severu Levharti Chomutov – Válečníci Děčín svítily na ukazateli času samé nuly. Konec utkání? Ne, stolek časoměřičů upozornil aktéry sobotní bitvy, že je nutné dohrát právě tři desetiny vteřiny a následně i upravil čas na časomíře.
„Děčín vedl šest vteřin před koncem utkání o jeden bod a udělal malou taktickou chybu, když míč jenom vyhodil na naší půlku, kde se dostal do autu. Nebyl ještě ale konec, chyběli tři desetiny vteřiny, tak si trenér vzal oddychový čas," komentoval závěrečné dění na hřišti kapitán Levhartů Pavel Staněk.

Po oddechovém čase domácí dle nových pravidel automaticky vhazovali na půlce soupeře a míč si vzal za autovou čárou Martin Jakeš.

„Trenér vymyslel signál, Martin měl rovnou z autu vyhazovat na koš a Pavel Bosák ho měl dopíchnout do koše. Čas se spouští až po doteku míče s hráčem nebo s částí hřiště, takže se to dalo stihnout. Ostatní spoluhráči měli pohybem vytvořit pro Pavla prostor právě pod košem".

Levharti by tím dokonale zvrátili stav zápasu ve svůj prospěch a Válečníkům z Děčína by už nezůstal žádný čas na odpověď. Utkání by skončilo vítězstvím Levhartů 99:98 a po skalpu Ústí nad Labem by domácím přibyl skalp ještě cennější – aspiranta na finále.

„Pro Martina to byl strašně těžký pas, vyhodil ho směrem na koš a ostatním se povedlo protihráče pohybem dostat zpod koše. A já tam byl najednou sám. Míč ale trefil obroučku a tím pádem se spustil čas. Navíc se ještě o obroučku zvednul nahoru a já jsem ho ve výskoku nechytil. Velká škoda, mohli jsme vyhrát. Ale vymyslené to bylo perfektně," popisuje situaci Pavel Bosák.

Stav nakonec zůstal nezměněn a Válečníci si odvezli do Děčína těsnou výhru 98:97.

„Škoda koncovky, chybělo snad pět centimetrů, Pavel tam byl připravený, mohlo to dopadnout líp," litoval po dramatickém závěru trenér domácích Levhartů Tomáš Eisner.

Žampach: Ukázala se síla Děčína, jsou zkušenejší

 Loňskou sezonu byl v kádrů Válečníků Děčín, ale v posledním zápase bojoval proti nim. Adam Žampach – mladá naděje v dresu Levhartů Chomutov.

Před sezonou jste přestoupil právě z Děčína do Chomutova, můžete porovnat podmínky u obou týmů?
Podmínky jsou hodně rozdílné. Děčín se pohybuje delší dobu v špičce ligy, zatímco Chomutov bojuje níž. A Chomutov měl na začátku i finanční problémy, takže i ve financích je velký rozdíl.
I když podmínky jsou rozdílné, na hřišti to vidět nebylo…
Ano, je to obrovská škoda, podali jsme suprový výkon, hráli jsme týmově, dařilo se našemu rozehrávači, který dal 34 bodů, co se jen tak nepodaří. Obrovská škoda, že jsme to nedotáhli do vítězného konce. Mít náskok 18 bodů doma nad Děčínem je vážně super. Ukázala se ale jejich síla, že jsou zkušenější, protože jsme vážně mladý tým, tedy až na výjimky. Doufám, že příště se nám to povede jinak.
Jak by jste ohodnotil svůj výkon? V tomto zápase jste odehrál zatím nejvíce minut.
Nedá se říct, že by jsem byl spokojený, jenom kdyby se vyhrálo. Jsem rád, že něco jsem doskočil, nějaký bod jsem taky dal. Ale je mi hrozně líto, že jsme nevyhráli, chyběl kousek, je to obrovská škoda.

Autor: Milan Kubík