Ve Zlíně se představila šestice chomutovských plavců a nejvýraznějších úspěchů dosáhl Tomáš Moravec, který dokázal obhájit všechna medailová umístění ze zimního republikového šampionátu. Jako první získal bronz na 100 metrů prsa ve skvělém čase 1:11,65. Tímto časem překonal oddílový rekord čtrnáctiletých Ondřeje Slabihouda z roku 2013. Další bronzovou medaili získal o pár hodin později na 100 metrů znak v opět výborném čase 1:04,94. Pro třetí bronz si pak doplaval na 200 metrů prsa v dalším kvalitním osobním rekordu 2:36,73. Mezi nejlepších deset plavců se dostal ještě šestým místem na 200 metrů znak.

Do elitní desítky se dokázal těsně vměstnat ještě Maxim Dvořák, který doplaval desátý na 100 metrů kraul. Totéž se o jedno jediné místo nepodařilo Zuzaně Svobodové, celkově jedenácté na 100 metrů prsa. Mezi nejlepší plavce v republice se svými výkony v průběhu sezony dokázali nominovat ještě Jan Valenta, Adam Fencl a Kateřina Kosková.

Ve štafetách na 4x50 metrů polohově a kraulem se chomutovští chlapci umístili v obou případech na čtvrtém místě, ve smíšených plavci Slávie Chomutov skončili na osmém a devátém místě.

Turnaj veteránů Unique Cup. Letos se konal už dvanáctý ročník.
FOTO: Veteráni se utkali ve 20. ročníku Unique Cupu

Nejvíce chomutovských plavců se představilo v Novém Jičíně – celkem sedm. Pro dvanáctileté plavce se jednalo o vůbec první srovnání se všemi plavci v České republice, mladší žáci se při vrcholech utkávají pouze v rámci Čech či Moravy.

Nejvýraznějších výsledků dosáhla dle očekávání Anežka Doksanská, která si doplavala pro třetí místo na 100 metrů znak v čase 1:11,38, kterým překonala o více než dvě vteřiny šestnáct let starý rekord Simony Baumrtové. Na dvojnásobné trati doplavala těsně za stupni vítězů na čtvrtém místě, opět však v oddílovém rekordu. Tentokrát překonala Kamilu Slabihoudovou z roku 2014. Mezi nejlepšími deseti dohmátla i na kraulové stovce (devátá).

Umístěním v elitní desítce na Doksanskou navázali osmým místem Jakub Pospíšil (200 metrů prsa) a desátým Kamila Kašková (200 metrů motýlek). O Jedno jediné místo je nedokázal doplnit Vojtěch Rut, jedenáctý na 200 metrů motýlek. Účast v Novém Jičíně si v průběhu sezony vyplavali také Jakub Šareš, Jakub Jezbera a Tereza Vlasáková.

Chlapci dokázali sestavit i štafety na 4x50 metrů a doplavali v nich na šestém (polohová) a sedmém místě (kraulová). Ve smíšených pak chomutovští doplavali na desátém a třináctém místě.

Do Plzně vyrazila pouze dvojice plavců TJ Slávie Chomutov. Pro Terezu Jaklovou i Michala Werschalla byla účast mezi nejlepšími třináctiletými plavci velkou odměnou za dobré výkony během sezony.

Vladimír Petrů ze Slavětína obejel za 55 dní Československo i s Podkarpatskou Rusí, ujel více než 4 400 km.
Stačí sen a kolo. Cyklista z Ústeckého kraje objel za 55 dní Československo

Vratislav Dvořák