Obhájkyně tří individuálních medailí včetně zlata z padesátky z minulého šampionátu v Herningu včera absolvovala v bazénu v areálu Wingate dva tréninky, vyzkoušela si prostředí a zjistila, že je i trochu nervózní. A to je prý dobře.

Z velkých akcí má čtyřiadvacetiletá Baumrtová už celkem dvanáct cenných kovů, z ME v krátkém bazénu hned deset. Loni ale na ME v Berlíně propadla a neprosadila se ani na mistrovství světa v krátkém bazénu v Dauhá a také letos na „velkém" MS v Kazani, kde nepostoupila ani z rozplavby. „To mě tehdy ani nenapadlo, že by se mohlo stát. Ale nebyla jsem nervózní vůbec, byl to problém v hlavě. Tady se mi zatím neplave kdovíjak dobře, takže trochu nervózní jsem. Hlava rozhodne," řekla v Izraeli.

Její osobní rekordy jsou na úrovni nejlepších časů v Evropě. Tím si Baumrtová vysvětluje dva roky stagnace. „To máte jako s Hejnovou nebo s Boltem, také se nezlepšují každý rok. Já mám osobáky nastaveny tak vysoko, že nemůžu přijet, takhle udělat," luskla prsty, „a mít osobák. Vždy jsem chtěla lepší výsledky. Ale to přijde u každého sportovce," prohlásila. „Nikdo se nezlepšuje osm let pravidelně v kuse," doplnila.

V Izraeli ji přivítalo slunečné a teplé počasí, ale také nepříjemná zkušenost z tréninku v bazénu. „Bart (Petr Bartůněk z Ústí) mě kopnul do břicha. To bylo fakt hustý, to mě překvapilo. Čekala jsem, že mě spíš kopne nějakej Rusák, ale zrovna Bart nemusel," na oko se zlobila na kolegu z týmu. „To dostala nejlepší možnej kopanec," poukázal kouč Vlastimír Perna na silné nohy prsařského specialisty. „Musí se s tím občas počítat, stává se to, to je nevýhoda krátkých bazénů," upozornila Baumrtová na stíněné prostředí pětadvacetimetrového bazénu.

Aby rozbila závodní stereotyp, v posledních dvou letech víc plavala doplňkové disciplíny a letos dokonce na tratích 200 a 400 metrů kraul a 200 metrů polohově překonala české rekordy. „Každý rekord povzbudí. V mém věku se osobáky překonávají těžko, není mi patnáct. Uvidíme, jak se to projeví na těch znacích, snad dobře," věřila. Na tratích 100 a 200 metrů bude obhajovat stříbro z Herningu.

K tomu se potřebuje přiblížit ke svým osobním rekordům. V rozplavbách se ale nejspíš bude moct šetřit. „Semifinále asi taky nebudu muset jít úplně naplno, krátký bazén mám lepší než dlouhý. Osobáky ale budou medaile, to vám podepíšu už teďka."

Osmnácté mistrovství Evropy v krátkém bazénu bude zahájeno ve středu 2. prosince 2015 rozplavbami. Chomutovské plavání má na tomto šampionátu hned tři zástupce. Simona Baumrtová a Tomáš Franta se budou prezentovat v plaveckém bazénu a jako doktor celé reprezentace je nominován trenér závodního družstva Tomáš Baumrt.