Co je seakayaking?
V přímém překladu je seakajaking ježdění na kajaku po moři. Pro tento účel byl seakajak vyvinutý. Je relativně stabilní, rychlý a snadno se ovládá. Díky tomu se stal oblíbeným plavidlem nejen na moři, ale i při sjíždění řek, vyjížďkách po jezerech, či rekreaci.

Vyžaduje ježdění na tomhle kajaku určitou zkušenost?
Díky svým příjemným vlastnostem si seakajak našel své místo i jako vlídný tréninkový kajak pro začátečníky. Kolem seakayakingu vznikla celosvětově i u nás docela početná komunita. Pořádají se srazy s nezbytnou společnou vyjížďkou, večerním táborákem, kytarou a vyprávěním. Jezdí se také seakajakové závody.

Jak jste se dostal ke seakayakingu?
Na kajak jsem poprvé sedl na Kamencovém jezeře ve svých 12 letech. Pádlování mě nadchlo a to nadšení mě už neopustilo. Stal jsem se členem chomutovského kanoistického oddílu, vozil jsem se nejdříve jen tak, pro radost, pak jsem přičichl i k závodnímu pádlování. Začal jsem závodit v rychlostní kanoistice na hladké vodě, ve sjezdu na divoké vodě a později i ve vodním slalomu.

Po sametové revoluci jste ale málem s kajakem skončil?
Ano, přestal jsem závodit a veškerou svou energii věnoval nově založené cestovní kanceláři, v jejíž programové náplni samozřejmě nemohlo pádlování chybět. Tak jsme začali provozovat tehdy u nás naprosto nový sport – rafting na divokých řekách.

Co vás přimělo k tomu, že jste se ke kajaku vrátil?
Po dvaceti letech podnikání jsem shledal, že s vodou sice kontakt mám, ale bez systematičtějšího tréninku tělo pomalu, ale jistě začíná chátrat. A tak jsem si na kajak udělal čas několik dní v týdnu. V té době se na našem trhu objevil absolutně nový typ kajaku – seakajak. Postupně jsme si jich pár do našeho kanoistického oddílu koupili a začali s nimi vyrážet nejdříve na řeky a jezera, později i na moře.

Co pro vás seakajak znamená?
Stal se pro mě dokonalou lodí, se kterou se mohu toulat, závodit a se kterou si pádlování užiji na moři, na jezeře, v meandrech pohodové řeky i v peřejnaté divočině.

Je seakajak hodně oblíbený?
Seakajak získává stále více příznivců. Začaly se více objevovat i různé seakajakové akce včetně závodů. Některé z nich jsou určené výlučně pro seakajaky, u jiných závodů byla vyčleněna kategorie seakajak jako jedna z dalších kategorií.

Takže seakajak se stal vaší sportovní aktivitou číslo jedna?
Má vůle účastnit se na některých seakajakových závodech je jen jedním střípkem z mozaiky, postavené na mé lásce k pádlování. Mám i další aktivity, třeba běžky.

Jaký je rozdíl mezi mořským a "klasickým" kajakem?
Obávám se, že „klasický" kajak neexistuje, všechny kajaky současnosti jsou více či méně konstrukčně specifické pro konkrétní způsob použití. To nejzákladnější rozdělení je: kajaky na divokou vodu, slalomové závodní kajaky, tvrdé, lehké (třeba jen 6 kg), křehké, nízké, rychlé, krátké (cca 3,5 m), o malém výtlaku. Pak jsou to speciály konstruované pro co nejrychlejší průjezd brankami a peřejemi slalomové trati.
Dalším typem jsou turistické plastové kajaky, tvrdé, těžké (cca 20-25 kg), prakticky nerozbitné, stabilní, relativně pomalé, krátké (cca 2,5 – 3 m) a ty co mají velký výtlak. Jsou to speciály konstruované pro bezproblémové sjíždění náročných peřejí a třeba i vodopádů. Přestože jsou to turistické kajaky, i na nich se závodí, většinou v extrémně těžkých peřejích.

V tom se vyznat je asi hodně náročné?
To ještě není zdaleka všechno. Jsou kajaky, ve kterých není člověk nijak zaklíněn, při převrácení z lodi vypadne a většinou musí doplavat až ke břehu či k záchrannému člunu. Nalézt zpět bez cizí pomoci je hodně náročné. V přední a zadní části trupu jsou uzavřené komory, kam si kajakář může uložit vše potřebné od svačiny až po kompletní vybavení na několikadenní expedici. Některé mají pro udržení požadovaného směru kormidlo.

Vidím, že by se dalo ještě dlouho pokračovat a jak si mezi všemi stojí seakajak?
Seakajak v sobě sdružuje většinu výhod ostatních typů speciálních kajaků, je to univerzální kajak a v tom tkví i jeho stoupající popularita.

Dostal jste se při seakayakingu do nebezpečné situace?
Nebezpečí na nás čeká všude, ale má-li člověk s vodou dostatek zkušeností a zdravý úsudek, troufám si říci, že je v daleko menším nebezpečí než při obyčejné chůzi po ulici.

Takže žádný dech beroucí zážitek?
Zažil jsem nebezpečně vyhlížející situaci. Bylo to při pádlování podél pobřeží Elby. Periferně jsem na levoboku zaznamenal nějaký neobvyklý pohyb. Když jsem se tím směrem podíval, shledal jsem, že se přímo proti mně rychle blíží trojúhelníková ploutev. Těsně vedle mě se ploutev zanořila a já s asociací filmu „Čelisti" s napětím čekal, co se bude dít dál. Nedělo se nic. Po chvilce čekání jsem začal opatrně a takřka neslyšně pádlovat pryč. Když jsem se však po chvíli letmo rozhlédl, viděl jsem, že vedle mého kajaku tiše splývá delfín. Chlapácky jsme se pozdravili a pak jsme si šli každý po svém.

Jste vítězem pěti závodů, v Česku i v zahraničí. Jaká je konkurence a jak těžké je vyhrát závod?
Na seakajacích jsou závody relativně dlouhé, většinou od 40 do 100 km. Konkurence je zvlášť na mezinárodních závodech obrovská, ale na druhou stranu je prima, když jedete s někým pohromadě, je to větší zábava.

Kolik hodin závod trvá?
Moje průměrná rychlost při závodech na mořích či přehradách se pohybuje kolem 9-10 km/hod. Např. závod Pádluj o 106 po zdržích Vltavské kaskády (délka trati 106 km) jsem zajel asi za deset a půl hodiny. Závod na Baltském moři kolem ostrova Hiddensee v délce 70 km jsem dal za zhruba osm hodin.

Jak se startuje?
Většinou hromadně. Když se po startovním výstřelu roztočí kolem vás třeba 200 pádel, je to pořádný hukot. Všichni na startu sprintují jako o život. Je to adrenalin, gejzíry vody, prostě paráda.

Je tento sport náročný?
To je hodně individuální. Ale trénovat je třeba minimálně 1,5 hodiny denně, 5-6 dní v týdnu. Také to chce makat na kondici a dělat doplňkové sporty. Pokud jde o peníze, tak dobrá loď mě přišla na bezmála 90 tis korun, pádla stojí okolo osmi tisíc a pak další vybavení.

Máte nějaké sportovní cíle pro tento rok?
Chci si pořádně zapádlovat a přitom něco nového objevovat a něčemu novému se zase přiučit. Mým nejbližším cílem, na který se hodně těším, je lednový tréninkový kemp na Kanárských ostrovech, kde se chci zdokonalit v jízdě v mořských vlnách. V dubnu se chystám do Estonska na maraton TöriTuri. Pak chceme s partou vyrazit na několikadenní putování podél pobřeží Tyrhenského moře, možná opět vyrazíme i na Balt. Rád bych absolvoval populární závod Dalsland Kanot Maratonu ve Švédsku a odjel několik SurfSki závodů.