Závodnice oddílu moderní gymnastky SC 80 Chomutov si ani mimo sezonu nedopřávají žádný zimní spánek. Po nadmíru úspěšném loňském roce, kdy v závodech pro jednotlivkyně vybojovaly 76 medailí a ve společných skladbách ještě přidaly dalších 36 cenných kovů, se do tréninků pustily hned 2. ledna. Za přísným tréninkovým režimem stojí nejen láska ke sportu, ale také změny pravidel v novém olympijském cyklu.

Nová pravidla

Trenérky studovaly nová pravidla už od loňského podzimu, aby se nyní podrobily školení a testům, které ověří jejich kvalifikaci pro olympijský cyklus 2017-2020. Kromě toho musí před prvními závody, na které se oddíl moderních gymnastek SC 80 Chomutov chystá již v březnu, přepracovat přes čtyřicet sestav tak, aby odpovídaly novým požadavkům a závodnice mohly opět vozit domů medaile.

V loňském roce se tak nejlépe dařilo Adéle Poláchové, dlouhodobé opoře chomutovského oddílu, která samotná vybojovala třináct medailí a k dalším osmi pomohla ve společných skladbách. Úspěchy sbíraly ale také mladší a méně zkušené závodnice, jako například Oleksandra Yuza v kategorii nadějí nejmladších, nebo Sofie Krsteva, oblastní přebornice a vítězka Severočeské oblastní ligy v kategorii nadějí mladších.

Výjimečně úspěšný rok

"Je krásné vidět, že i když v oddíle prochází generační obměna, stále se nám na závodech daří. Loňský rok byl opravdu výjimečně úspěšný a nyní nás čeká výzva v podobě nových pravidel a nových sestav. Bude to náročné jak pro trenérky, tak pro závodnice, ale těšíme se, že se opět dočkáme pěkných umístění," říká hlavní trenérka moderních gymnastek Věra Nedbálková.

Jak se bude gymnastkám v letošní sezoně dařit, se můžete přijít přesvědčit na vlastní oči do sportovní haly Březenecká 22. a 23. dubna, kdy budou v Chomutově probíhat klání o medaile na Jarní lize, oblastním přeboru kadetek a dorostenek a 32. ročníku Chomutovského poháru.

(fick)