Po téměř dvou hodinách plavání Jakub získal stříbrnou medaili, když dohmátl pouze jednu desetinu, za vítězem své juniorské kategorie. První část nominace bezpečně zvládl v dubnu při MČR na 5km v bazéně, když svůj čas dokázal stlačit pod 58 minut. Druhou nutnou podmínkou byla první či druhá pozice právě v tomto mistrovském závodě na Boleveckém rybníku. Na svůj životní závod se připravoval po boku zkušeného dálkoplavce Ondřeje Baumrta. Ten mu byl k ruce nejen v přípravě, ale i při samotném závodě, kdy mu zajišťoval a podával potřebnou výživu, bez které se na závodě nelze obejít.

Držel se s favority

Start na desetikilometrový závod měly všechny kategorie dohromady a Štemberk se od jeho začátku držel v popředí s největšími favority. V cíli byli o necelé dvě minuty uskočení dva dlouholetí reprezentanti Kozubek s Ingeduldem, za nimi se ale odehrával tuhý souboj o třetí až sedmé místo v absolutním pořadí. Jakub Štemberk dohmatával společně s dalšími čtyřmi plavci v jedné vteřině a podle cílových rozhodčí doplaval na šestém místě. Zaplavali čas 1:56:55 a mezi mladšími dorostenci skončil o pouhý dohmat na druhém místě.

Radost Slávie Chomutov

Z výsledku byla nadšená i početná chomutovská výprava, která Jakuba na místě podporovala. A především pak trenéři Jaroslav Jezbera s Tomášem Baumrtem. „Jsme hrozně šťastní, že tu Kuba dokázal. Nebylo to pro něj vůbec snadné, je zvyklý plavat sám v dráze a tady se musel tlačit ve skupině. Díky své výkonnosti ale dokázal závodit i se specialisty a odměnou mu je jistota nominace na juniorskou Evropu. Dokázal to i díky Ondrovi Baumrtovi, který mu v trénincích před tímto závodem radil jak se na otevřené vodě orientovat, pohybovat v balíku a taky s ním natrénoval občerstvování, které je hodně důležité a u kterého je každé kolo obrovská tlačenice. Kluci byli velmi dobře sehraní, Ondra Kubu pokaždé dokázal velmi dobře najít a předat mu domluvené občerstvení,“ s nadšením hodnotil Jaroslav Jezbera.

Další závody

Na „Boleváku“ se plavaly i další, ne-mistrovské závody, ve kterých se představili další plavci TJ Slávie Chomutov. Z kilometrového závodu mladších žáků si pro třetí místo doplaval jedenáctiletý Jakub Jezbera. Dalších šest zástupců měla chomutovská Slávie v tříkilometrovém závodě. Ondřej Baumrt doplaval druhý, zbylých pět plavců již závodilo v kategoriích masters (25 – 45 let a nad 45 let). V té „mladší“ masters kategorii si pro druhé místo doplaval Jaroslav Jezbera ml., Ondřej Záruba byl třetí a Martin Exner šestý. Trenéři Baumrt s Jezberou pak v kategorii nad 45 let doplavali na druhém a třetím místě.