SKDG Chomutov patřil v minulosti k absolutní republikové špičce a výraznou stopu zanechal i v Evropě. V devadesátých letech se jeho hráči pyšnili sedmi mistrovskými tituly v řadě, v roce 1996 pak dosáhli absolutního vrcholu Na Poháru mistrů evropských zemí v moravské Bystřici pod Hostýnem vybojoval tým stříbrné medaile, což se až dosud žádnému jinému českému mužskému týmu nepodařilo. Chomutov vychoval také dva mistry Evropy v jednotlivcích, o své bývalé slávě ale v současné době může pouze snít.

Ve třetí nejvyšší soutěži, která byla zakončena turnajem v Chebu, obsadili chomutovští druhou pozici právě za chebským týmem, který si díky vítězství vybojoval účast v příštím ročníku první ligy. Chomutov tak bude v soutěži i nadále pokračovat.

„Za několik posledních sezón je to pro náš klub tak trochu ohraná písnička. Postup do první ligy nám pokaždé uteče v posledních kolech. Se sezónou nemůžeme být spokojení," říká jeden ze členů týmu Zdeněk Drozda.

Hlavním problémem jeho týmu je především úzký kádr hráčů. Ten se ještě prohloubil po právě skončené sezóně, kdy klub opustil po osmi letech Radek Luxa, aby oblékl dres prvoligového Rakovníka.

Proto klub hledá nové talenty. Nováčky chce do týmu zařadit co nejdříve tak, aby se mu konečně podařilo odpoutat se z nejnižší soutěže. Na postup bude klub opět útočit hned v následujícím ročníku druhé ligy.

Každý návrat je výzva, říká Zdeněk Drozda

Chomutov – Zdeněk Drozda zažil nejslavnější éru chomutovského minigolfu. Modrobílé barvy znovu oblékl po několikaleté pauze v době, kdy klub marně bojuje o postup do první ligy. Svůj návrat bere jako novou výzvu. „Každý návrat je výzva," říká držitel stříbrné medaile z PMEZ.

Zdeňku, vašemu týmu se již několik sezón nedaří postoupit do první ligy. Kde se nachází příčina těchto neúspěchů?
V posledních letech odešlo z týmu několik velmi zkušených hráčů, kteří zamířili do extraligových klubů a někteří se věnují studiu.

Z týmu před nedávnem odešel také Radek Luxa…
Odchody hráčů na herním vrcholu jsou pochopitelné a děje se tak ve všech sportech. Bohužel letos přestoupil do Rakovníka i Radek Luxa, který pod vrcholem teprve stojí a Chomutovu mohl ještě v několika dalších sezónách pomáhat.

Bude těžké ho  nahradit?
Odchod Radka Luxy není velká rána. Jen se mohl ještě dále herně vyvíjet a zlepšovat a až poté případně přestoupit, aby mohl novému klubu pomoci. Radkovi letos vyšla jarní část sezóny, ale pár dílčích úspěchů v průběhu osmi let, kdy hraje, mistra nedělá.

Týmu ale stále hráči schází, jak budete lepit prázdná místa?
Nyní probíhá nábor do našeho klubu a třeba objevíme nové talentované hráče.

Dá se tedy říct, že klub začne prakticky od začátku a jeho obrození bude běh na dlouhou trať?
Určitě to nebude ze dne na den, zas tak dlouhý běh ale také nepředpokládáme. Postup do vyšší soutěže bude samozřejmě naším cílem hned pro další sezónu, která začíná na konci srpna na hřišti chebské Jesenice.

Jak vidíte své šance?
Když se nám podaří úspěšně zvládnout dvě podzimní kola soutěže, určitě budeme mít nemalé šance na postup. V jarní části ligové sezóny již chceme do hry nasadit i nováčky, aby týmovou hru neokusili poprvé až ve vyšší soutěži.

Kolik nováčků má nyní klub k dispozici?
Nyní jsou to dva, kteří již mají základní výbavu a trénují. Dále počítáme s větší osvětou na školách a následným přílivem „mladé krve" právě z řad žáků a studentů. Pro každého máme materiální zabezpečení a potom už je to jen o tréninku, píli a chuti.

Osobně jste zažil slavnou éru chomutovského klubu. Věříte, že by se v budoucnu mohl klub vrátit na výsluní?
Určitě by bylo hodně těžké vrátit se mezi klubovou elitu. Nikdy ale neříkej nikdy.

Kdy podle vás úroveň klubu začala upadat?
V roce 1996, kdy chomutovský golf po sedmi mistrovských titulech v řadě a stříbrné medaili z Poháru mistrů evropských zemí dosáhl svého vrcholu na klubové úrovni. Někteří hráči odešli předávat zkušenosti do jiných klubů, někteří na tom vrcholu skončili a nyní již nehrají. Jiní si zase dali přestávku a po pár letech se vrátili. To způsobilo postupný sestup do nižších soutěží.

Vy sám jste si dal v minulých letech od minigolfu pauzu. Berete momentální situaci klubu jako novou výzvu?
Každý návrat je výzva. Kdyby člověk všechno dělal bez cíle, bylo by to k ničemu. My nyní chceme zformovat takovou členskou základnu, abychom byli schopni se porovnávat se stále lepšími kluby.⋌