Angličané se během fotbalové Premier League těší na tradiční Boxing Day, tedy 26. prosince, což je v nejvyšší soutěži běžný hrací den. Ještě dál zachází například hokejové MS juniorů, které startuje vždy na druhý svátek vánoční a končí až po novém roce. A například v hokejové KHL najdeme letos zápas CSKA Moskva – Magnitogorsk 24. prosince večer, což už je na pováženou, neboť i slavné NHL či NBA na Štědrý den stojí. Jistě, mnozí namítnou, že v Rusku slaví Vánoce pravoslavní křesťané, i tak zde ale hraje spousta cizinců.

A stejně tak v NBA či NHL, kde není výjimkou zápas 25. prosince v poledne, tedy v dobu, kdy má řada křesťanů za sebou sotva návštěvu kostela. Hráči týmů, hrajících venku, tak tento rituál logicky nemohou stihnout.

Řadu příkladů ale nalezneme i v našich luzích a hájích. Třeba hokejová extraliga i Chance liga mají rovněž na programu zápasy na Štěpána. Mají tedy hvězdy, které berou několikanásobné platy obyčejných „smrtelníků“ právo na vánoční klid a pohodu s rodinou, nebo jsou svátky kolikrát mimo domov jejich daní společnosti?