„První poločas jsme hráli tak, jak jsme měli hrát celý zápas. Řekli jsme si, že budeme bránit od poloviny, čekat na ně a hrát hodně u sebe. To jsme dodržovali a do moc šancí jsme soupeře nepustili," zhodnotil prvních dvacet minut trenér reprezentace Vlastimil Bartošek.

Jediné dvě příležitost měli Japonci až v závěrečných pěti minutách první dvacetiminutovky, ale s oběma tvrdými střelami si Libor Gerčák v brance reprezentace poradil. To už domácí borci vedli dvoubrankovým rozdílem.

Nejdříve se nádherným gólem Michal Mareš. Od pravé postranné čáry trefil z první balon ve vzduchu Lukáš Rešetár a jeho střelu ještě usměrnil do sítě hlavou hráč s číslem 11. Druhý gól padl po rychlém protiútoku. Za necelé tři minuty vysunul Michala Seidlera Záruba a futsalista maďarského Gyoru poslal míč do protipohybu vybíhajícího Sekiguchiho.

Druhý poločas byl už o něčem jiném. Oba týmy změnily taktiku, Japonci byli rychlejší a agresivnější, což se jim i vyplatilo.

„Druhý poločas jsme chtěli hrát útočně, vyzkoušet si i věci dopředu. Japonci dali gól, a začalo se jim dařit. My jsme byli jsme daleko od hráčů, dali jsme jim moc prostoru," řekl o druhém poločase Vlastimil Bartošek.

Ale česká reprezentace mohla v prvních třech minutách dvakrát udeřit. Nejdřív proti Michalu Seidlerovi vytáhl skvělý zákrok japonský brankář a o několik sekund trefil David Cupák tyč hostující branky.

Pak se už dvakrát prosadili Japonci. V 24. minutě Kato našel před brankou Vatanabeho, který zblízka nedal šanci českému brankáři a o necelé tři minuty se dostal hostující tým do přečíslení a Nakamura trefil odkrytou klec (2:2).

Ještě jednou šel český tým do vedení. Jeden z japonských obránců otálel s rozehrávkou, a tak ho o míč připravil Lukáš Rešetár. Následně našel Michala Mareše a zkušený hráč se sám před brankářem málokdy mýlí (3:2).

To už hrála česká reprezentace opět power play. Pokud v prvním poločase hrála česká reprezentace v přečíslení až poslední tři minuty, ve druhém poločase k ní sáhl trenér už od 28. minuty.

„V prvním poločase jsme zkoušeli power play spíš na držení míče, ve druhém poločase jsme chtěli hrát trochu dopředu. Udělali jsme chyby a dostali góly," konstatoval trenér Česka.

Japonci v dalším průběhu třemi brankami otočili vývoj utkání a dostali se do vedení 5:3. Za českou reprezentaci snižoval až necelé tři sekundy před koncem Michal Mareš, kterého našel střílenou přihrávkou na zadní tyči Lukáš Rešetár.

První přátelské utkání s Japonskem tak čeští reprezentanti prohráli 4:5, druhé se hraje v pondělí od 18 hodin v kadaňské sportovní hale. A v Kadani se představí další hráči z kádru české reprezentace.

„V Kadani budou hrát zbylí hráči, dalších osm. Budou bojovat o to, kteří čtyři s námi zůstanou a kteří nebudou hrát kvalifikaci," pozval diváky do kadaňské sportovní haly trenér české reprezentace Vlastimil Bartošek.

ČESKÁ REPUBLIKA – JAPONSKO 4:5 (2:0)

Branky: 9. M. Mareš (Rešetár), 11. Seidler, 29. M. Mareš (Rešetár), 40. Mareš (Rešetár) – 24. Vatanabe (Kato), 27. Nakamura, 32. Šimizu, 34. Jošikava, 38. Osudo. ŽK: 40. Seidler. Rozhodčí: O. Černý, Kresta.

Česká republika: Gerčák – Belej, Kovacs, Záruba, Seidler, R. Mareš, Cupák, M. Mareš, Rešetár.