Na kvalifikaci o postup do baráže MS 2016, která startuje ve čtvrtek v Chomutově, pojedou dva brankáři a dvanáct hráčů.
„Šlo o strašně těžké rozhodnutí. Ještě jsem mluvil s Tomášem Neumannem. Každý jsme to měli trochu jinak, ale když jsme zvážili všechny pro a proti s ohledem na kvalifikaci, tak nám vyšli tito čtyři hráči," mluvil o nelehké situaci trenér Vlastimil Bartošek.

V kádru tak zůstali po pondělním kadaňském utkání s Japonskem Novotný, Sláma, Holý a mladíček Hrubý.

„Jirku Novotného budeme třeba potřebovat například na zápas s Francií. Umí chodit výborně jeden na jednoho. Víťa Hrubý si nominaci zasloužil za svůj výborný výkon. Michal Holý je levák a je dobře využitelný pro power play. Zdeněk Sláma má obrovské zkušenosti a v některých zápasech dokáže být rozdílový hráč," vyjmenoval Bartošek.

Schopnosti všech hráčů bude potřebovat reprezentační trenér Vlastimil Bartošek už ve čtvrtek 10. prosince, kdy se čeští reprezentanti utkají v otevíracím duelu kvalifikační skupiny s Kazachstánem. I když Kazaši byli nalosováni do skupiny až z třetího koše, jedná se o nejtěžšího možného soupeře. Jejich jádro je tvořeno z týmu vítěze futsalové Ligy mistrů – Kairatu Almaty a souboj s Kazachy bude pikantní pro mnohé české hráče.

V jejich dresu zažije velký návrat na území České republiky Brazilec Douglas Junior da Silva Negreiros, nejlepší střelec CHANCE Futsal ligy 2013/2014, který společně s dvěma dalšími Brazilci obdržel kazašský pas a netají se snahou dotáhnout Kazachstán do baráže o mistrovství světa.

„Douglas šel herně obrovsky nahoru, patří k oporám týmu. Na ME dal za Kazachstán v utkání s Bosnou dva góly," vyzdvihl přednosti Brazilce v kazašských službách trenér české reprezentace.

„Jsou schopní hrát celý zápasí power play. To utkání je pak hrozně náročné pro bránící mužstvo, protože oni drží balón a soupeř běhá bez míče. Mají super gólmana, který hraje s ostatníma na půlce, je schopný vzít míč a vystřelit. A je to rána na zlomení rukou," je si vědom předností kazašského soupeře Vlastimil Bartošek.

Navíc na lavičce čtvrtečního soupeře českých reprezentantů bude stát světově uznávaný trenér Ricardo Camara Sobral Cacau, který strávil v mistrovské Chrudimi řadu sezón a před odchodem do Kazachstánu pomáhal právě českému reprezentačnímu týmu.

„Kazachstán má velmi silný tým s několika naturalizovanými Brazilci, dost posílili. Nicméně budeme ale chtít první zápas vyhrát," burcuje před prvním kvalifikačním utkání Vlastimil Bartošek.

Utkání Česká republika – Kazachstán se hraje v Městské sportovní hale v Chomutově ve čtvrtek 10. prosince od 16.30 hodin. Večer od 19.00 hodin je na programu zápas Francie – Slovinsko, vstupné na celý den činí 50,- Kč. Mládež do 15 let má vstup zdarma.

Česká reprezentace v Kadani.