V Chomutově vedli, v Kadani dotahovali

Zápas v kadaňské sportovní hale začal zhurta. Ve 3. minutě sklepl míč Watanabe ze středu na Henmiho, který ranou bodlem prostřelil Vahalu (0:1). Český tým však za minutu odpověděl, když rohový kop Slámy poslal z voleje do japonské brány Novotný (1:1). Do přestávky hrozily obě strany, ale jen Češi nastřelili třikrát brankovou konstrukci. Výsledek se však do poločasu nezměnil.

Japonsku vyšel i vstup do druhého poločasu, když Vahalu překonal Sakai (1:2). Český tým našel odpověď až ve 31. minutě, kdy se po krásné akci Koudelky a Slováčka trefil poprvé v reprezentaci mladý a nadějný Vítězslav Hrubý (2:2).
Rozhodnutí zápasu přišlo čtyři minuty před koncem. Japonci rozehráli signál na Sakaie a ten se z voleje trefil přesně k tyči české brány (2:3).

„Z nominace mám těžkou hlavu!"

Pokud v utkání v Chomutově nastoupili hráči, kteří mají nominaci na kvalifikační zápasy jistou, v kadaňském utkání se pro čtyři české hráče rozhodovalo o bytí a nebytí. A že si hráči cení reprezentační dres, dokázali právě v pondělním utkání.

"Kluci opravdu bojovali o čtyři postupová místa do nominace na kvalifikaci. Vůbec nevím, koho mám poslat domů. Všichni hráli dobře a ve výsledku rozhodlo, že jsme udělali pár individuálních chyb. Jinak jsme hráli pěkně, měli jsme hodně šancí a zápas jsme měli vyhrát," přiznal po zápase trenér Bartošek.

Co chybělo českým hráčům, byla produktivita. Šancí na vstřelení gólů měli dost.

„V prvním poločase jsme nastřelili několik tyčí, měli jsme tam i standardní situace, ale brankář Japonska chytal dobře. Jsem rád, že nám vyšly nějaké signály a herní situace, ale lituji obdržených branek. Byly hodně zbytečné. To by nás v kvalifikaci mohlo mrzet," dodal na závěr reprezentační trenér Vlastimil Bartošek.

Česká republika – Japonsko 2:3 (1:1)

Branky a nahrávky: 4. Novotný (Sláma), 31. Hrubý (Slováček) – 3. Henmi (Watanabe), 22. Sakai (Henmi), 36. Sakai. Rozhodčí: Kresta, Cílek. ŽK: Holý, Hrubý – Nibuya. Diváci: 380.

Česká republika: Vahala (Gerčák) – Novotný, Sláma, Salák, Holý – Hrubý, Koudelka, Slováček, Rodek – Kovács, Záruba, Cupák, Seidler. Trenér Vlastimil Bartošek.

Napsal Michal Pavlík, upraveno redakcí.