První Belgičan, který v historii vyhrál juniorský Závod míru, navíc ovládl i všechny individuální soutěže. „Je krásné teď poslouchat takové věci, že jsem nový Eddy Merckx, ale to je příliš silné tvrzení. Nejsem jako on, on byl mimořádný závodník a není správné takhle srovnávat. On byl on a já jsem já. A já jsem teď strašně šťastný za to, co se nám povedlo. Zásadní je říci, že jsme byli strašně silný tým. Kluci mi hodně pomohli. Byli se mnou i v kopcích a jen díky nim se nám povedl tenhle triumf. Oni si zaslouží velké poděkování za tuhle show,“ shrnul skromně své vítězství sympatický belgický reprezentant Remco Evenepoel.

Lídr průběžného hodnocení do závěrečné 4. etapy nastupoval s náskokem slabé půl minuty na druhého Nora Fischer Aasheima. Nejvíce se mu ale snažil zatopit český reprezentant Karel Vacek, který si po loňském čtvrtém místě a sobotním etapovém vítězství velmi přál Belgičana ze žlutého trikotu vysvléknout a sám celkově zvítězit.

Podívejte se, jak to vypadalo na startu závěrečné etapy ZMJ v Benešově nad Ploučnicí:

Ztráta více než dvou minut byla pro talentovaného českého jezdce velkou výzvou. Vacek se na čele pelotonu snažil, byl aktivní, ale Remco Evenepoel už v sobotu prohlásil, že se o vedení nikým připravit nenechá.

„Remco je určitě udolatelný, ale tentokrát se to prostě nepovedlo. Musím si najít jiný cíl, kde mu to vrátím a jiný závod, kde ho porazím. Mrzí mě, že se to nepovedlo tady v Terezíně. Moc jsem si přál vyhrát, ale nevydařila se mi první etapa a dnes cokoli stáhnout se už nepovedlo. Taková je cyklistika,“ hledá nové výzvy nejlepší český závodník Karel Vacek, který do cílového Terezína nakonec přijel devatenáctý s tříminutovou ztrátou a celkově mu patří konečná osmá příčka.

Opět po roce si zazávodily veterány O pohár hraběte Chotka na trase z Velkého Března na zámek Ploskovice.
FOTO: Lesklá kovová nádhera se snoubila s rozkvetlou krajinou a krásnými zámky

Evenepoel, který byl Vackovi v závěrečné prověrce neustále nalepený na galusce, nakonec sám zaútočil a diváky v Terezíně překvapil svým sólovým dojezdem.

Svůj triumf si Belgičan krásně vychutnal. Po těžkých sto kilometrech, které vůbec poprvé odstartovaly v Benešově nad Ploučnicí, projížděl žlutý trikot Terezínem jako vítěz poslední etapy. Tím svoji dominanci zpečetil. Druhý Dán Skjelmose Jensen přijel po více než minutě taktéž osamocen a i v konečném ranku poskočil na konečnou druhou pozici. Celkový bronz bere Nor Fischer Aasheim.

O vítězi 47. ročníku tak nebylo pochyb. Ke žlutému trikotu však Evenepoel přibalil i všechny ostatní trikoty. „Když se snažíte jet celý závod na čele, tak ty body tak nějak naskakují samy,“ usmál se Belgičan, který na pódiu dokonce laškoval i s legendárním závodníkem Täve Schurem, někdejším mistrem světa a vítězem velkého Závodu míru, který mu předával ceny.

Tradiční a vyhlášenou pouť v Brozanech navštívili stovky lidí nejenom z vesnice, ale i z okolí.
FOTO: Brozany žily tradiční poutí. Najdete se na našich fotkách?

Cílem úspěšně projel i terezínský odchovanec Jan Kašpar, kterému v celkovém pořadí patří konečná osmdesátá příčka. „Měli jsme jediný cíl – přivézt Karla k vítězství. Individuální ambice šly stranou. Ta první etapa se nám ale nepovedla, ale jinak myslím, že to nebylo špatné,“ dodal reprezentant Jan Kašpar z nedalekých Českých Kopist.
 
Výsledky – 4. etapa:
1. Remco Evenepoel (Bel) 2:32:52
2. Mattias Skjelmose Jensen (Den) +1:17
3. Alessandro Fancellu (Ita) +1:35
4. Sean Quinn (USA) 1:37
5. Frederik Wandahl (Den) +3:13
19. Karel Vacek (Cze) +3:28
63. Jan Kašpar (Cze) +13:12
 
Celkově:
1. Remco Evenepoel (Bel) 9:14:40
2. Mattias Skjelmose Jensen (Den) +1:55
3. Ludvig Fischer Aasheim (Nor) +3:53
4. Jacob Hindsgaul Madsen (Den) +4:22
5. Samuele Rubino (Ita) +5:18
8. Karel Vacek (Cze) +5:54
80. Jan Kašpar (Cze) +47:26

Extraliga mužů v házené, semifinále Lovosice – Karviná
Cesta za zlatem končí. Lovosice čeká boj o bronz