Po sobotním vítězném domácím utkání vedli Bobři 2 : 1 na zápasy a potřebovali udělat poslední, zlatý krok. Na úvod zazněla česká státní hymna a utkání začalo v 1. směně útokem chomutovských borců. I když se chomutovským pálkařům nepodařilo v úvodní směně scorovat, podařilo se jim v dohrávce směny, v obraně, pod taktovkou Lubomíra Vrbenského na postu nadhazovače a Jakuba Vrby na postu zadáka, udržet „na uzdě" nejlepší pálkaře Spectra. Na celém chomutovském týmu bylo vidět, že se řídí radou zkušeného kouče Jana Přibyla, který před utkáním radil: „ Softbal hrát umíte, už jste to mnohokrát dokázali. Pojďme se tou hrou bavit a užijme si ten dnešní zápas. Hrajeme softbal proto, že nás to baví a tak se tím bavme, podporujme se při hře a dobře se na ty dvě hodiny koncentrujme. Po dvou, třech směnách uvidíme, jestli se nám dneska bude dařit." A BEAVERS se skutečně v neděli softbalem bavili a bavili i početné publikum a fanoušky na tribunách softbalového areálu. První chomutovský bod přinesl na domácí metu Marek Malý hned při útoku ve 2. směně a další tři body stáhli pálkaři Chomutova ve 3. směně, když doběhli na domácí metu Václav Svoboda, Jiří Nezbeda a Petr Pěnička. A stav 4 : 0 pro chomutovské BEAVERS zůstal na světelné výsledkové tabuli až do posledního nadhozu opět fenomenálního Lubomíra Vrbenského ve 13:44 hodin.

Následovala mohutná exploze emocí a nadšení. Po dvou letech se chomutovští softballisté vrátili na český softbalový trůn. Z rukou generálního sekretáře České softbalové asociace Gabriela Waageho přebral Jaroslav Lhoták poháry pro MISTRA ČESKÉ REPUBLIKY 2013 a potom všichni členové týmu zasloužené zlaté medaile. Všem bylo jasné, že chomutovští svým finálovým výkonem se stali po zásluze těmi, kterým ty zlaté medaile patří. Předvedli nádherný kolektivní výkon a přesvědčili opět softbalem evropské úrovně.

SPORTCLUB 80 BEAVERS CHOMUTOV je tedy dnes již jedenáctinásobným MISTREM ČR a desetinásobným MISTREM EVROPY a od roku 1997 nechyběl ani jedinkrát v závěrečném finále extraligy.

Letošní softbalová sezóna pomalu končí. „A" tým je Mistr ČR 2013, „B" tým je již počtvrté v řadě vítězem INTERPOHÁRU ČSA. Dobře si vedou kadeti Beavers a velkou radostí jsou i nejmenší softballisté MICROBEAVERS.

V sobotu 19. října 2013 se ještě budou chomutovští softballisté radovat společně se svým zkušeným spoluhráčem Petrem Pěničkou, který řekne na chomutovské radnici ANO své partnerce Gabriele. Vítězství týmu 3:1 ve finále nakonec rozluštilo také křížovku s Petrovou a Gabčinou svatbou. Prostě věci se udály tak, jak se správně měly stát.

SESTAVA MISTRŮ ČESKÉ REPUBLIKY 2013 ze zápasu v Praze: Václav Svoboda, Jaroslav Mikulec, Jiří Nezbeda, Petr Pěnička, Jakub Vrba, Marek Malý, Jaroslav Lhoták, Jakub Petřík, Matěj Fridrich, Lubomír Vrbenský, Jan Přibyl, Ondřej Musil, Jan Vlček, Petr Šesták, Jan Řápek, Milan Podlaha.