„Byla jsem na soustředění ve Španělsku a odjížděla jsem docela nadšená. Plavecky jsem na tom dobře, ale nejsem schopná odhadnout výsledek. Doufám, že poplavu rychle, a olympiádu beru za odměnu," uvedla.

Baumrtová, pětinásobná vítězka ankety Deníku Nejúspěšnější sportovec roku, poplave dvoustovku znak, 200 metrů polohově, polohovou štafetu na 4x100 metrů a nově byla zařazena i na znakařskou stovku. „Jsem strašně ráda, že poplavu i tu stovku, ale mohli mi ušetřit to velké zklamání," připomněla fakt, že čtvrtou nominaci získala až na poslední chvíli.

Chomutovská hvězda si ale na atmosféru Ria ještě musí počkat. S plaveckou výpravou nejprve zamířila do města Aracaju na soustředění do 2. srpna. Až potom se ubytuje v olympijské vesnici. „Na minulé olympiádě v Londýně to byl asi můj největší sportovní zážitek, takže se těším na další. Těším se na skvělou atmosféru," uvedla.

Vypočítala tři silné momenty z Londýna 2012. Prvním bylo vytvoření českého rekordu na 100 metrů znak časem 59,99 sekundy z rozplavby.

„Pak potkání (sprintera) Usaina Bolta, jídelna, a když jsem si dávala pivo s trenérem v českém domě, to mě překvapilo," vzpomínala chomutovská závodnice na předchozí hry.

Na setkávání v olympijské jídelně se těší i tentokrát. „Jak budeme hádat, kdo dělá jaký sport. A je sranda, když jdou vedle sebe američtí basketbalisti a vedle nich gymnastky. Je skvělé, jak se tam všichni potkávají," zavzpomínala.

Plavci budou tentokrát na jídlo chodit v nezvyklé době. Důvodem je, že finálové bloky začínají ve 22 hodin brazilského času. „Takže asi budeme chodit večeřet v jednu v noci, ale nebojím se, že by byla jídelna vyjedená," smála se.

Na pozdější starty si bude zvykat na tréninkovém kempu. „Tělo si zvykne docela rychle, máme na to skoro čtrnáct dnů. Bude zvláštní, že jdeme spát v půl druhé, když máme závody, to je divné, ale horší by to bylo opačně, kdyby se závodilo třeba od šesti."

Baumrtová by byla pro komplexní potrestání ruských sportovců za doping. „Když se to jednou stalo, tak je šance, že se to stane znovu. Je to hodně přísné, ale podle mě by to bylo nejlepší," uvažovala a divila se, že v Riu bude třeba Julija Jefimovová.

„Dostala šest měsíců za steroidy, vypršel jí trest a byla pozitivní na meldonium, zrušili jí trest a ona závodí na olympiádě. To samé Brazilka Medeirosová, která měla pozitivní test a také závodí. Tak já nevím, co se děje. Je škoda, že se to řeší teď blízko olympiádě. Kdyby se to řešilo dřív, mohlo to být jiné a mohli to více prozkoumat. Teď museli rozhodnout co nejrychleji, aby nepoškodili čisté sportovce," řekla.

Viru zika se nebojí. Veze si s sebou dva repelenty. „Takže vybavená jsem a neplánuju v dohledné době založit rodinu," řekla plavkyně, kterou do Ria přijedou vedle přítele povzbudit bratr a rodiče. O ty se vzhledem k bezpečnosti možná bude bát více než sama o sebe. „Protože my budeme lépe hlídaní," dodala.