Obyčejně tiskovky po zápasech začínají gratulací trenérovi vítězného týmu, ale sobotní byla výjimkou: „Já dnes snad poprvé nebudu gratulovat domácím. Dělám to strašně nerad, příčí se mi to, ale nebudu říkat něco jako zdvořilostní frázi," řekl po prohře svého týmu bez dalšího objasnění Karel Forejt.

O důvodech rozhořčení trenéra hostí se můžeme jenom domnívat, ale pravděpodobně to byl výkon rozhodčích ve zmíněném zápase. Svou nelibost dával najevo už při hře, hlavně na jejím konci, kdy rozhodčí hostům odpískali dvě technické chyby. V jednu chvíli dokonce Forejt gestikuloval na domácího manažera Martina Řápka se vztyčeným palcem a přes půl hřiště na něj volal: "Dobrá práce, Martine. Ještě si stěžuj na rozhodčí…"

Domácí to ale nechalo klidnými. Trenér Tomáš Eisner k výkonu rozhodčích řekl: „Ještě jsem sice neviděl záznam utkání, ale výkon rozhodčích se mi jevil jako standardní. Nemám pocit, že by upřednostňovali některé mužstvo nebo udělali více chyb než v jiných utkáních. Jako všude, i v Mattonce jsou lepší a horší rozhodčí. Někdy udělají chyby, basketbal je rychlá hra, i my jsme posílali společně s USK na posouzení výkon rozhodčích ve vzájemném zápase, protože se nelíbil ani nám ani týmu USK."

Další důvod vyhrocené situace ale možná tkví i v minulosti.  Levharti Chomutov postoupili do Mattoni NBL právě přes Jindřichův Hradec a po čtvrtém zápase v Hradci domácí  byli opět nespokojeni s výkonem rozhodčích a asistent domácího trenéra dokonce jednoho rozhodčího inzultoval. Následně byl řešen disciplinární komisí.

Lvi z Jindřichova Hradce, i když hrají dobrý basketbal, mají na svém kontě jenom tři výhry, všechny z domácích utkání. Na jejich webu je komentář trenéra Forejta k zápasu s Kolínem: „Chtěl bych zmínit i zápas s Kolínem, kdy nás o zasloužené vítězství připravily hrubé chyby ne našich hráčů, ale rozhodčích, kteří byli na dané utkání nominovaní."

Manažer domácích Martin Řápek přidal další možné vysvětlení: „Jindřichův Hradec si na nás hodně věřil. V prvním zápase letošní sezony nás jasně porazili a v posledním zápase porazili tým Prostějova. Přišli sem vyhrát a myslím, že trenér byl frustrovaný z toho, že dobře rozehraný zápas nakonec prohráli a neunesl tíhu okamžiku. K rozhodčím by jsem jenom dodal, že tři minuty před koncem zápasu jsme měli na našem kontě pět faulů, zatímco hosté ani jeden."