V cestě na přebory republiky potřebovaly mladší minižákyně U 12 zdolat ve finále krajské kvalifikace poslední překážku tým Slovanu Litoměřice. O postupujícím se rozhodovalo v Městské sportovní hale v Chomutově ve dvou zápasech. Postupoval buď vítěz obou utkání nebo při rovnosti bodů (1 výhra, 1 prohra) by o postupujícím rozhodovalo celkové skóre z obou duelů.

Proto do prvního zápasu nastoupila chomutovská děvčata v co nejsilnějším složení: „V prvním utkání jsem chtěla, abychom měly do druhého zápasu co největší náskok. Kdyby rozhodovalo skóre, mohla by nastat ošemetná situace. Stačil by jediný bod a na národní finále bychom nemusely jet. Proto jsem v prvním zápase nechala hrát hráčky, které už mají zkušenosti a jsou schopné udělat co největší náskok," vysvětlila taktiku do jednotlivých utkání trenérka Jitka Bachorová.

Tah trenérky vyšel dokonale. V prvním utkání si Levhartice vytvořily náskok 21 bodů a mohly do druhého zápasu nastupovat klidnější. V něm dostaly příležitost na palubovce i hráčky z lavičky. „V druhém utkání hrála už všechna děvčata. I hráčky, které ještě nemají tolik zkušeností a jsou méně vyhrané. Chtěla jsem, aby si zahrály všechny holky," zhodnotila nasazování svých svěřenkyň mladá trenérka. Levhartice zvládly i druhý zápas, i když vyhrály „pouze" rozdílem třech bodů. Dvěma výhrami se bezpečně kvalifikovaly na závěrečný turnaj nejlepších týmů republiky.

Teď už na mladé basketbalistky čeká od 1. do 4. května Národní finále. Základní část se odehraje ve čtyřech skupinách po třech týmech, kde jsou vítězové z jednotlivých krajů a pořadatel. Některé hráčky ze současného kádru U 12 už mají zkušenosti z loňského Národního finále minimixů z Pardubic, kde skončil smíšený tým Chomutova na šestém místě. Pro začínající trenérku to bude první zkušenost s ostatními celky z republiky. „Nevím, co mám očekávat od zápasů v Národním finále. Holky vedu necelý rok a jako trenérka jsem se nikdy žádného národního finále nezúčastnila. Nedokážu říct, na jaké úrovni budou ostatní týmy. Jsem ale strašně ráda, že holky do Jičína postoupily. Pojedeme si to tam užít za celoroční práci," řekla na závěr.

Levhartice Chomutov - TJ Slovan Litoměřice 41 : 20 (8:7, 17:11, 25:17).

Levhartice Chomutov - TJ Slovan Litoměřice 34 : 31 (8:2, 22:14, 26:18) .