Kdo: Franz Kurowsky
Kde: nakladatelství Víkend 2017

Jako velitel tanku Tiger se ocital v ohnisku nejtěžších bojů. Na Kavkazu, na ruské frontě Sever, během operace Citadela, v kotli Čerkasy a mnoha dalších bitvách, ve kterých se rozhodovala válka, býval nasazený jako poslední záchrana a se svou jednotkou často vzdoroval několikanásobné přesile protivníka. Protože se často dostával do rozporu s rozkazy velení, byla mu odepřena zasloužená vyznamenání: přestože byl svými veliteli několikrát navržen na Rytířský kříž, nikdy jej nezískal.

Ať už v bitvě stál kdekoliv, kolem něj neprojel žádný nepřátelský tank. V dubnu 1945, jen několik dní před koncem války, Kurt Knispel nalezl smrt v tanku Tiger. S více než 160 zničenými tanky se ale stal jedničkou mezi tankisty, a přesto se o něm ví tak málo.

Zásluhou pracovníků Moravského zemského muzea se podařilo nově zmapovat poslední dny jeho života. Nalezení hrobu a exhumace ostatků Kurta Knispela objasnilo skutečnou příčinu jeho smrti. Pozdější nečekané setkání posledního žijícího člena osádky tanku s Vlastimilem Schildbergerem z Moravského zemského muzea přineslo nové nerozporovatelné skutečnosti nejen o posledním boji Kurta Knispela, ale i o osádce jeho tanku.