Zatykač, který na něj hodlá vydat lounský soudce Petr Šilhan kvůli tomu, že se v pondělí nedostavil na zahájení soudního přelíčení, ještě nebyl vystaven. Včera to Deníku potvrdil tiskový mluvčí Okresního soudu v Lounech Miloslav Holub.


„Soudce zatím shromažďuje podklady pro rozhodnutí o vydání zatykače. Celý dnešní den byl značně pracovně vytížen, měl řadu jednání. Jak s celou záležitostí naloží, se oficiálně vyjádří ve čtvrtek po poledni,“ sdělil včera Holub.


Proces s obžalovaný Hinterholzingerem měl u lounského soudu začít v pondělí. Hlavní líčení však nemohlo být zahájeno, protože se obžalovaný k soudu nedostavil. Po svém advokátovi pouze vzkázal, že neměl potřebných pět dní na přípravu před soudním líčením. Soudní obsílka mu měla přijít až 4. prosince. Navíc se vymlouval na nemocnou manželku.


Soudce však zprostředkovanou omluvu nepřijal a prohlásil, že nechá na obžalovaného vydat příkaz k zatčení a následně bude rozhodovat u uvalení vazby. Pojal totiž podezření, že se Hinterholzinger soudu vyhýbá úmyslně. Z pěti mu zaslaných obsílek, si totiž převzal jen jednu. V den zahájení procesu dokonce soud požádal o jeho předvedení policii, tak ho však doma nezastihla.


Hlavní líčení proto muselo být odročeno na 12. ledna. V případě, že by soud uznal obžalovaného vinným, hrozí mu 3 až 10 let vězení.