Děti tam najdou robotické stavebnice, 3D tiskárny a ponoří se do virtuálního světa v pokročilé simulaci, díky níž si například budou moct projít tělo zevnitř. Základy programování a schopnost robota zkonstruovat a vyladit, aby fungoval jak má, se tak naučí v hravém prostředí.

Technické kluby, které by dokázaly nenásilně seznámit s polytechnikou a nadchnout pro ni děti, v okrese dosud nebyly. Jedinou výjimkou je kroužek robotiky v Domečku. Podle toho vypadá také zájem o něj, přihlášeno je sto dětí, rády by se zapojily další, ale už pro ně není místo.

Blanka Pittnerová.
Bylinky mi pomohly v nejtěžších chvílích, říká Blanka Pittnerová

To je smutný údaj. Řadu let na severu Čech zaznívá, že je tu akutní nedostatek technicky uvažujících lidí. Když je tolik potřebujeme, pak si je také musíme vychovat a nabídnout jim zázemí, kde je možné digitální a informatické myšlení rozvíjet. Proto je dobře, že Ústecký kraj a města podpořily vznik technických klubů, které děti připraví na budoucnost v oblasti technologií.

Je možné, že se díky tomu řady budoucích počítačových specialistů rozšíří. Ještě je podstatné, aby se tu mladým počítačovým odborníkům a softwarovým vývojářům nabízely takové podmínky, aby se po vysoké škole měli důvod vracet zpět na sever. Pak můžeme doufat v přerod našeho kraje z „montovny“ v průmyslové digitální centrum.

V Klášterci se sportovalo na sportovišti u Oválu, na tenisových kurtech, v zámecké zahradě a u Ohře.
OBRAZEM: Na kurtu i v pedálech. Klášterečané si protáhli těla