Mohli by to zabalit, případně propustit zaměstnance, jít na „pracák“. Naštěstí to ale ve velkém nedělají. Perou se. Ano, pár jich to už zabalilo, neměli štěstí, ale velká většina bojuje. Nachází nové možnosti, nové „trhy“.

Třeba jedna pekárna z Dubí. Když dostaly trhy stopku, zůstal pojízdný stánek zaparkovaný. Bez využití, bez výdělku. A to se jim nelíbilo. „Chtěli jsme něco dělat, ne jen čekat. Musíme uživit dvacet lidí, sebe, platit náklady, prostě jsme se rozhodli bojovat. A tak jsme dostali nápad pečivo rozvážet, udělat pojízdnou prodejnu,“ popisuje zrod myšlenky Petra Müllerová, spolumajitelka Pekárny PeDu.

Pojízdná pekárna z Dubí PeDu jezdí po celém kraji a rozváží čerstvé pečivo. V pátek 5. března přijela pojízdná prodejna do Trmic na Ústecku.
O zákazníky trhovci v kraji bojují. Pekárna zavedla pojízdnou prodejnu

Obvolali obce, zamířili tam, kde jinak obchod nemají, a dnes už zajíždí do 52 obcí na Teplicku a Ústecku. Pojízdné prodejny už mají dvě. Lidé jsou nadšení, pochvalují si nápad, milují jejich různorodé chleby a pečivo, nakoupí i další zboží.

Nebo třeba zemědělci, řezníci a další. Kde mají teď prodávat zeleninu, sadbu, vynikající jitrničky, jelítka? Na e-shopu. Řekl by někdo, ještě třeba před rokem, že to je možné? Je. Trhovci z farmářských trhů, které probíhají v mnoha městech v regionu, zásobují internetový obchod svým zbožím, ten vám nákup z „trhu“ doveze až domů. „Obáváme se, co bude, ale bojujeme. Připravujeme teď sadbu, kterou budeme nabízet také přes e-shop. Snažíme se alespoň takto, alespoň nějaké příjmy to jsou. I když rozhodně ne jako na trzích, ale pomůže to,“ říká prodejkyně ovoce a zeleniny z Roudnice nad Labem Iveta Vyštejnová.

Myslím, že je to super, že bojují. Jistě, někteří živnostníci bohužel skončí, koronavirová pauza je položí. Ale věřím, že mnoho dalších se statečně popere. A ukáže, že i čeští živnostníci mají chytré hlavičky a zlaté české ručičky.