Pokud chce člověk přejít Mírové náměstí bez škobrtnutí, ideální je zvolit okružní cestu kolem něj, nebo jeden z úzkých chodníků v centrální části. Její největší díl však tvoří vypouklé ostrůvky vyplněné kameny a zbytky cihel, které jsou málo zapuštěné do země. Pro trekové boty nebo pohorky žádný problém. Horší je to pro nositelky podpatků a ani děti a starší osoby to nemají na takovémto povrchu snadné. Tím spíše, že na náměstí se konají kulturní a společenské akce, kdy je třeba stále se dívat pod nohy.

Město si nechalo zpracovat architektonickou studii, jak by se náměstí mohlo změnit jako celek. Po dlouhých jednáních si vybojovalo výsadbu několika stromů a vytvoření dalších dvou vodních prvků v modernistické podobě. Nad největší plochou náměstí - špatně pochozí dlažbou, se ale stále vznášel otazník. Zatímco město stálo o praktičnost, památkáři kladli důraz na historii a zachování původního materiálu, který odhadují na přelom 19. a 20. století.

Dlažba na Mírovém náměstí už leckoho stála podpatek nebo vymknutý kotník.
FOTO: Kadaňští se zbaví kočičích hlav. Přeskládají dlažbu v centru

Dlouhá jednání bez konce a výhled, že řešení bude stát miliony korun, nakonec radní přimělo k ráznému činu. Dlažbu nechají přeskládat. Výsledkem bude lepší schůdnost a nakonec i úspora. Není pochyb, že se obě strany snažily o to nejlepší. Je ale pochopitelné, že ve městě vyhrála praktická stránka věci. Práce sice půjdou pomalu, je to ale lepší, než kdyby na ně nedošlo nikdy nebo až za X let.