Archeologové v Nezabylicích došli ke vzácnému nálezu z doby stěhování národů. Jedním dechem oznámili, co vše tam nalezli od kosterních pozůstatků po zlaté mince. Druhým dechem zdůraznili, že velkou část průzkumu hradil sám ústav. Nejen developer, na jehož pozemcích výzkum téměř rok probíhal.

V podtextu bylo: nejsme škůdci, kteří jen někomu blokují stavbu. Pravdou je, že zhruba roční bádání probíhalo na pozemcích určených pro stavbu rodinných domků. Tím se plány investora i rodin toužících po vlastním bydlení na venkově odsunuly. Pozemky zabrali a kopali v nich archeologové. Kromě toho pro právnické osoby platí povinnost hradit záchranný archeologický výzkum, aby bylo z čeho platit kopáče, geodety, subdodavatele stavební techniky i konzervátory. To vytváří mezi vědci a těmi, kdo chtějí stavět určité dusno.

Zlatou minci měl nebožtík zřejmě za spodním rtem.
Unikátní nález: Archeologové v Nezabylicích objevili hrob náčelníka a jeho koní

Nad vším ale stojí výsledky průzkumu, díky kterým se daří skládat puzzle dávných dob. V Nezabylicích mají podobu půldruhého tisíciletí starých nálezů, k nimž se v Česku dochází jen vzácně.