Je to docela zajímavá otočka. I v průmyslovém podhůří, ve kterém leží Chomutovsko, začala jednotlivá města a obce pořádat slavnosti věnované nějaké zemědělské plodině. Královské město Kadaň a obec Březno se hlásí k vínu, Račetice k cibuli a Strupčice k česneku. Pořádají slavnosti, které v některých případech lákají stovky lidí, v jiných tisíce. Obdivuhodné jsou v tomto Račetice, které dokážou přilákat do polí za vesnici, která nemá ani čtyři stovky obyvatel, kolem sedmi tisíc návštěvníků.

Slavnosti česneku ve Strupčicích.
Ostré slavnosti ve Strupčicích. Vše se točilo kolem česneku

Zatím se žádná z těchto oslav věhlasem ani návštěvností nerovná žatecké Dočesné. Slaví se také více než šest dekád a žatecký chmel je symbolem kvality slavného českého piva. Každá tradice ale někde začíná. I plodiny z Chomutovska vynikají kvalitou. Račetická cibule už posbírala pár „medailí“ a ve Strupčicích je jedno z největších česnekových polí v Česku. A kdo si umí představit dobrou českou kuchyni bez cibule a česneku? Kadaň s Březnem se zase hlásí ke stovky let staré tradici vinařství.

Doženou Dočesnou? I kdyby ne, je podstatné, že se zkoušejí prosadit a přilákat pozornost k tomu, co umí. Uvidíme za pár let.