Nelegální těžba polodrahokamů trápí řadu míst České republiky a nevyhýbá se ani Krušným horám. Konkrétně Klášterecku či Horní Halži vyhlášené bleskovými acháty.

Práce lovců drahých kamenů je snadno patrná. V zemi jsou velké díry, občas částečně zakryté hlínou a větvemi, což může být nebezpečné pro běžné návštěvníky lesa. Nikdo neví, kde a jak hluboko se propadne. V některých místech je jáma vedle jámy a nad nimi zpola vyvrácené stromy, které nemá co udržet v zemi. Černá naleziště jsou snadno rozpoznatelná i podle hromad rozbitých kamenů.

Takto to v lesích nad Kláštercem vypadá po řádění "černých" hledačů polodrahokamů.
Hon za polodrahokamy ničí lesy u Klášterce. Po hledačích zůstávají jámy

Touha vykopat si svůj vlastní poklad vzrostla za covidových měsíců. Zčásti jí propadali lidé hnaní vidinou zisku, zčásti ti, kdo se doma nudili a rádi by získali cennou trofej. Když nebylo možné dělat o moc víc, než sedět doma nebo chodit do přírody, šli na jaspisy a ametysty z vyhlášených oblastí, ze kterých pocházejí i drahé kameny na Pražském hradě a Karlštejně.

Nic proti tomu, když někdo poblíž lokality sebere z cesty promáčené deštěm kamínek pro štěstí. Rozdíl je vzít si krumpáč a devastovat lesy. Jediné, co snad může pomoct, je uvědomit si, že jde o nelegální a tvrdě postihovanou činnost.