Zastupitelé v Kadani mají nový hlasovací systém. Dobrou zprávou je, že se tak konečně stalo, protože dosud zastupitelé hlasovali postaru: s třepotající se rukou nad hlavou, fyzickým sčítáním a nezbytnými omyly, které tento typ hlasování provázejí. Jinak by ale na tom nic zajímavého nebylo. Až na to, že město zvolilo dost netypický způsob. Nekoupilo žádný moderní elektronický systém jako ostatní města. Začalo využívat jednoduchý způsob, který vymyslel školák v Kanadě a téměř nic nestojí.

Mapa podle nové protialkoholní vyhlášky v Kadani.
Kadaň rozšíří mapu míst, kde je alkohol tabu

Probíhá to takto: Zastupitelé hlasují s pomocí karet s unikátním QR kódem, které po výzvě předsedajícího zvedají nad hlavu. Každý má tři karty s variantami Pro, Proti, Zdržel se. Poté stačí zvednout chytrý mobil a díky aplikaci z jednoho místa oskenovat všechny karty. Jde o proces, který trvá pár vteřin. Výsledky obratem vidí zastupitelé i veřejnost sledující zasedání na kanále Youtube.

Miroslava ŠebestováZdroj: Deník/Karel PechPořízení přitom nestojí 200 až 300 tisíc jako obvyklé elektronické systémy. Město bude platit jen zhruba 1600 korun ročně za využívání aplikace.

Zůstávalo otázkou, jestli hlasování nebude pomalé, zmatečné a nebude docházet k tomu, že aplikace, některé karty nenačte. Pak by se ukázalo, že mizivý vklad přinesl také mizivý výsledek. První ostrá zkouška na zasedání zastupitelstva ale dopadla na jedničku. „Pokud jde čistě o hlasovací zařízení, funguje to,“ zhodnotila zastupitelka Jindra Zalabáková z opozičního hnutí ANO. Také ale připomněla, že když s kolegy volali po modernizaci, měli na mysli systém i s dalšími funkcemi jako je mikrofon.

Místním je nejspíš jedno, jakým způsobem zastupitelé hlasují a jak probíhá zasedání, důležitý je pro ně výsledek. Konečná rozhodnutí mají dopad na město a jejich životy. Mezi ně patří i vědomí, že vedení města obrátí každou korunu dvakrát, než ji utratí a že nepřináší jen a pouze levná řešení. Jsou také funkční.

Ženy v Kadani si vyzkoušely tvorbu květinové výzdoby v rámci workshopu floristky Martiny Šedové, která ho uspořádala v refektáři františkánského kláštera. Vyrobené květiny a květinové dekorace pak vyzdobily prostory historického kláštera.
OBRAZEM: Františkánský klášter v Kadani zdobí o Velikonocích živé květy