Předchozí
1 z 7
Další

Josef BenešZdroj: archiv ICUK

Jeho startup Vím o všem, který se dnes již nově jmenuje Stavario, využil covidu a s ním související vlnu digitalizace ve stavebnictví. Aby svůj byznys mohl vůbec úspěšně rozjet, prodal Josef Beneš veškerý svůj majetek. Dnes chystá expanzi na trhy v Německu, Velké Británii a Vietnamu. A aby toho neměl málo, věnuje se i moderování pořadu Fachmani na TV Prima a listárně v Receptáři Prima nápadů.

Josef BenešZdroj: archiv ICUK

Hlavním přínosem aplikace je úleva od stresu a papírování, které zatěžují většinu stavebníků, ale také zamezení podvodů ve stavebních firmách. Stavario totiž nabízí evidenci docházky pracovníků či výpůjčky stavebního nářadí stejně jako elektronický stavební deník, jehož vedení je v Česku i v řadě dalších států povinné.

Josef BenešZdroj: archiv Josefa Beneše

„Pracoval jsem v různých firmách rozličné velikosti a všude to bylo strašně složité na tabulky a sběr dat. Například šichtovnice s hodinami dělníků se sbírala na papírech a přepisovala do excelu. A takových tabulek se tvořilo několik. Zabralo mi to až tři pracovní dny v měsíci. Největším impulsem pak byla instalace alarmu s nabídkou možnosti kontroly, kdo a v kolik kódoval objekt. Přemýšlel jsem, zda by to bylo schopné vytvořit i docházku a postupně jsem přidával další moduly jako evidence majetku, on-line stavební deník, focení či požadavky. Takže k tvorbě aplikace mě vedla taková vlastní lenost sbírat data. Navíc se všude s hodinami v práci strašně švindlovalo. Typický příklad je, když zaměstnanec opustí stavbu ve 14 hodin, ale ve výkazu má napsáno, že odešel až v 15.30,“ říká Josef Beneš. Nová aplikace Stavaria, kterou má dělník ve svém mobilním telefonu, pomůže zaevidovat, kdy ráno přijde na stavbu, přihlásí se pomocí ID a PINu, zadá příchod, udělá fotku a odešle, to samé, pokud odchází ze stavby. Tímto se zaměstnavateli tvoří reporty jak pro mzdy, tak na jednotlivé stavby nebo projekty.

Josef BenešZdroj: archiv ICUK

Řada zákazníků Stavaria sama podává zpětnou vazbu. „Často i volají a děkují, že jsme jim pomohli narovnat firmu. A to jak vztahy, tak ekonomiku. Celá aplikace vychází z mé dvacetileté praxe na stavbách. Díky investicím od Honzi Janovského, Pavla Poppa a fondu od Nation1 máme teď vlastní vývojový tým a měsíčně do vývoje investujeme stovky tisíc.“

Josef BenešZdroj: archiv ICUK

Všechny tři trhy, na které Stavario plánuje vstoupit s pomocí vybraných partnerů, má dobře zmapované a ve všech zemích má partnery, kteří pomohou se startem. „Německý, britský i vietnamský trh jsou násobně větší než ten náš a od chystané expanze si slibujeme hlavně výrazný nárůst uživatelů. Abych byl konkrétní, například ve Velké Británii je okolo dvaceti tisíc stavebních firem, naším cílem je spolupracovat aspoň s jednou desetinou,“ popisuje plány i přípravu zakladatel Stavaria Josef Beneš. V této souvislosti oceňuje i pomoc Inovačního centra Ústeckého kraje a Czechinvestu.

Josef BenešZdroj: archiv ICUK

Již nyní aplikaci využívání přes šest tisíc uživatelů a jejich počet stále roste. „Na všech trzích, na které se připravujeme vstoupit, už existuje nějaká konkurence. Naše přidaná hodnota je hlavně v tom, že řešíme reálné potřeby všech uživatelů aplikace od podavače na stavbě po majitele stavební firmy nebo investora stavby. Jeden chce jednoduše nahlásit příchod do práce a odchod z ní, další se potřebuje zbavit dlouhých hodin nad přepisováním tabulek, jiný chce mít jistotu, že se mu neztrácí majetek a neutíkají peníze. Naše aplikace vychází ze zkušeností Josefa Beneše, člověka, který se na stavbě vypracoval od pomocníka po majitele stavební firmy, a zná úskalí staveb. Právě tohle zacílení aplikace nás odlišuje od konkurence,“ doplňuje produktový manažer a jeden z investorů Stavaria Pavel Popp.

Josef BenešZdroj: archiv Josefa Beneše

Josef Beneš chce usilovat o vytvoření firmy s mezinárodním dosahem. „Anglie, Německo a Vietnam je jen příprava na expanzi do zbytku Evropy, Ameriky a Asie. Stavba a procesy probíhají všude stejně. Vždycky na konci ten dělník, od kterého sbíráme data,“ vysvětluje. Pokud mu zbude vůbec nějaký čas, snaží se cestovat za sportem, wellness a poznáním. Nyní bydlí v kancelářích a ve spodním patře v dílně vyrábí vybavení do těchto prostor, práce a řemeslo je pro něj velký odpočinek. Na prvním místě je ale rodina.