Předchozí
1 z 5
Další

Renata ŠindelářováZdroj: archiv Renaty Šindelářové

Když mě někdo při čtení vyrušil, trvalo mi sekundu, dvě, než jsem vstřebala ten skok z vesmíru do vesmíru, úplně stejně jako by mě probudili ze živého snu. Dnes si obdobně vytvářím svůj vlastní svět ve svých knihách. Pokud se při psaní dostanu do podobného rozpoložení, kdy jsem naprosto pohlcená příběhem. Je to ta nejlepší tvůrčí nálada a já vím, že budu z takového textu později už jen málo vyškrtávat.

Renata ŠindelářováZdroj: archiv Renaty Šindelářové

Ačkoliv jsem si splnila svůj dětský sen, stát se spisovatelkou, byla to dlouhá cesta. První kniha mi vyšla v roce 1999, ale ještě dlouho jsem se necítila jako spisovatelka. Říkala jsem si, že autor se stává spisovatelem až díky svým čtenářům. Až když jeho příběh ožije v dostatečném množství myslí. Jako by se tím jeho stvořený svět začínal zhmotňovat.

Renata ŠindelářováZdroj: archiv Renaty Šindelářové

V psaní jsem postupně nabírala sebejistotu. Získala pár ocenění v literárních soutěžích, posbírala publicistické zkušenosti, vyzkoušela si také různé žánry. Psala jsem romány pro ženy, společenské romány, povídky klasické i sci-fi, básně nebo třeba také divadelní scénáře. Nedávno jsem se pustila do tvoření gamebooků pro děti mladšího školního věku.

Renata ŠindelářováZdroj: archiv Renaty Šindelářové

V tvorbě knížek jsem se ale vrhla do něčeho ještě odvážnějšího, založila jsem si vlastní nakladatelství. Zatím se z jeho lůna zrodily čtyři knihy, z toho dvě moje. Jmenují se "Jen jeden svět" a "Můj svět v tobě" a jsou velice odvážné, neboť v té první se mísí erotika s esoterikou a v té druhé se objevují andělé, což může být pro střízlivější čtenáře hůře stravitelné. Mně osobně k tomuto tématu dovedla vlastní meditační a jógová praxe, která mi velice dává a pomáhá mi v životě osobním i profesním. Ale byť je jóga neuvěřitelně inspirativní a povznášející, příště se chci zaměřit opět na jiné téma.

Renata ŠindelářováZdroj: archiv Renaty Šindelářové

Souvisí s mou láskou k přírodě. Nejenže miluji procházky krajinou, při kterých navíc ráda fotím, ale všímám si, pozoruji. A přemýšlím. Velice mě trápí současný znepokojivý stav naší planety – našeho světa. A protože vždycky musí začít člověk u sebe, začala jsem v tomto směru podnikat pár drobností. Samozřejmě že doma poctivě třídíme odpad, účastníme se úklidu města, na zahrádce jsme si založili květinovou louku a udržujeme mini rybníček sloužící v létě jako zdroj vody. Loni jsem také začala vést přírodověný kroužek v DDM a letos vydám ekologicky zaměřený gamebook pro děti "Kdo zachrání planetu?". Do konce roku se chystám napsat i román pro dospělé s touto tématikou. Jsem toho teď zkrátka plná a musí to nějak ven. Věřím, že postupně najdu i mnoho dalších způsobů a že pro přírodu ještě mnoho udělám a třeba budu i inspirací pro další, kterým to není jedno, ale zatím nevěděli, jak do toho.