Chladní, nezvladatelní a neschopní lásky. I takové mýty panují o dětech trpících autismem. Chomutovský Autis music fest vás ale přesvědčí, že se jedná o velmi nadané človíčky, kteří dokážou úžasné věci. Kromě koncertů, tržiště s ručními výrobky a dobrot k mlsání čeká na návštěvníky i stezka s výstavami a simulátorem samotné nemoci. Výtěžek poputuje na dobré účely.

Autis music fest je svým zaměřením ojedinělý. Nejen v České republice, ale v celé Střední Evropě. „Naším cílem je ukázat, že i autisté mohou být úplně normální lidé, a zároveň výtěžek věnujeme organizaci, která autistům pomáhá,“ říká organizátorka festivalu Monika Beránková. Letos se koná už druhý ročník. Pro návštěvníky je připravena spousta novinek.

Přesun do letního kina

Tou nejvýraznější je asi změna místa konání. Z Nechranické přehrady se akce přesune přímo do centra Chomutova, do letního kina. „Chtěli jsme vyjít vstříc návštěvníkům, pro které byla doprava na přehradu komplikovaná,“ vysvětluje organizátorka akce Monika Beránková. „Zároveň jsme ale získali i větší prostor, rozšířili program,“ vyjmenovává.

Návštěvníci se tak mohou těšit na koncert devíti kapel, tržiště s domácími produkty, tatérku–umělkyni nebo autistickou zónu. „Návštěvníci si mohou prohlédnout výstavu fotografií nebo si přímo vyzkoušet simulátor autismu,“ vyjmenovává Beránková. „Konkrétně si mohou zkusit, jaké je to žít s hypersenzitivitou,“ upřesňuje Beránková. Hypersenzitivita, neboli přecitlivělost, je totiž nejčastějším spouštěčem záchvatů. „A nejvíc bych chtěla vyzdvihnout kapelu složenou ze samotných autistů - hodinu neslezou z jeviště,“ usmívá se Beránková. „Jsou skvělí a jsem hrozně zvědavá, jak je lidé přijmou a jestli vůbec poznají, že trpí nějakým onemocněním,“ říká organizátorka.

Tak vypadal Autis music fest loni:

Kolem autistických dětí totiž panuje řada mýtů. Jsou obvykle považovány za děti, které nedokáží budovat rodinné vazby, projevovat city a že, hrubě řečeno, zamrzly ve svém vlastním světě. Podle rodičů je ale možné děti navzdory nemoci rozvíjet a začlenit do společnosti. „Autismus má mnoho podob, ale se všemi se dá pracovat,“ říká Michaela Said, maminka autistické dcery. „Jsou děti, které nemluví, nekomunikují s rodiči, nemají ani motoriku. A pak jsou tu třeba děti, které úžasně hrají na klavír, malují a na první pohled na nich nemoc nepoznáte,“ vyjmenovává Said. Za každým pokrokem je podle Michaely práce a přístup rodičů. „Je to dřina, která vyžaduje hodně lásky, trpělivosti, cvičení a sebezapření, protože maminky ta nemoc a trápení dětí samozřejmě bolí,“ dodává Said.

Výtěžek podpořil kadaňské Limity

Ulehčit rodičům a centrům, kde se o „autíky“ starají, pomůže i výtěžek z festivalu. Loni organizátoři podpořili kadaňské sdružení Limity, které nakoupilo pomůcky rozvíjející motoriku, nebo výtvarné potřeby. Letos padla volba na spolek Masopust, které kromě autistů sdružuje i jinak hendikepované. „Pokud se nám bude dařit, chtěli bychom každý rok podporovat jiný projekt,“ vysvětluje Monika Beránková.

Podpořit festival můžete už teď na webu Startovač. Vyberete si částku, kterou byste chtěli přispět a dostanete za to na oplátku odměnu. „Nechceme z lidí tahat peníze, takže jim chceme nabídnout něco na oplátku, třeba trička, vstupenky, obrázky,“ uzavírá Beránková.

Autis music fest se koná v sobotu 12. srpna od 11 hodin v chomutovském letním kině.

Na začátku cesty a pár kilometrů před cílem Miroslava Kalinu provázela hrstka dalších sportovců. Většinou však ujížděl krajinou sám. Na snímku projíždí centrem Loun.
Podesáté běžel o život a ve prospěch nemocných rakovinou. Teď naposledy