S ironickým punkem do hitparád, na koncerty i do světa vyrazila ústecká čtyřka Idio & Idio, tři kluci a slečna. Krátce po vítězství v Lize v Praze ji opustil skvělý bubeník, ale už má nového.

HUDEBNĚ TO KLAPALO…

„K odchodu Martina není co říct. Hudebně to klapalo, lidsky to začalo skřípat. Tak jsme se bez hádání rozešli a rychle si našli nového bubeníka Vitase. Že je skvělej, potvrdí i kapely Toxic People, Uraggan Andrew a Štíhlá koza, v nich všech hrál před námi,“ říká baskytarista Mára. „V Idio vidím potenciál, dobře to směřují,“ soudí Vitas Michna, učitel hry na bicí na ZUŠkách v Praze i v Ústí nad Labem.

Někdo by mohl říct, že to byl kalkul, když šel do úspěšné kapely, on to vidí jinak: „Ty úspěchy mě motivovaly, abych s nimi hrál líp. Ve své minulé kapele jsem si mohl bubnovat, jak jsem chtěl, ale nebylo to tvůrčí. V Idio hrajeme jen autorský věci,“ je dost rád.

JEN AUTORSKÝ VĚCI

Kdy Terce a spol. došlo, že jejich kapela prestižní soutěž Skutečná liga vyhrála? „Až když to oznámili po skončení soutěže, věřila jsem tomu pět vteřin. Druhý den jsme vystřízlivěli po party a bylo zle. Padla na nás zodpovědnost, vydejchávali jsme to tejden. Bylo jasný, že se nesmíme zastavit, ale makat dál. Dostát titulu vítěz Skutečné ligy.“

Zdroj: Youtube

I když byli loni porotci Ligy důležití, byli to Češi i cizinci, hlava se z nich ústeckým vítězům nezatočila. „Během soutěže jsme je potkávali, a tak jsme si přivykli,“ uculuje se Mára. Co bylo ve finále nejtěžší?

„Byl to fakt, že to nebylo jednoznačný. Vždyť tu soutěžilo pět skvělejch kapel z různých žánrů. A kdo ti jen tak může říct, kterej z nich byl ten nej? Myslím, že to bylo o momentálním výkonu kapely, jak se to komu povedlo a jak to sedlo porotě.“

SLÁVA NANOSEKUNDĚ

Ústeckým hrdinům i smíškům porota jejich žánr nerozmlouvala. Ovšem díky textům měli Idio&Idio štěstí. „Zabíraly tam naše vypalovačky, porotu bavily,“ jsou rádi. „Třeba Nanosekunda je dobře zapamatovatelný slovo, ta se vyloženě ujala.“

„Porota je možná trošku řešila první druhé kolo, ve finále její slova už všichni znali. Bylo to naše jasný plus,“ ráda vzpomíná kapela.
Největší průšvih bylo pro Idio 3. kolo. „Až tam jsme si uvědomili, že o něco jde. Právě tam se nám moc nevedlo. Dost se nám roztřásla kolena, ale naštěstí to dopadlo dobře,“ shrnula pro jejich kapelu úspěšné klání zpěvačka Terka.

Kdo si v Lucerně vydělá na Polsko?

Nadace Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy, pořadatel polského festivalu Przystanek Woodstock a agentura MusicMap. TV pořádají 9. dubna od 16.00 Eliminace festivalu Przystanek Woodstock 2017 v pražském Lucerna Music Baru. Před objektivy, diváky a porotu se postaví kapely ze střední Evropy, aby hudebním výkonem ohromily.

Umělci z ČR, SR a Maďarska zabojují o šanci hrát na polském Woodstocku. Loni se do Eliminací v Praze hlásilo 76 skupin, letos 131. Loni si účast na Woodstocku v pražských Eliminacích vybojovaly party Denoi /CZ/, BarBar Punk /CZ/, Bod Omylu (SK). Nyní to zkusí Idio & Idio (Ústí nad Labem, vítěz SL 2016), Cox & Vox (finalisté SL 2016), Czech it, Projekt Parabelum, Pearly Seconds, Fish Face, kapela Edgar (SK), Maďarští Leader Kills. O zážitek se tu postarají pražští The Snuff, co zažili atmosféru hlavní stage na Przystanku Woodstock 2016 i metalrocoví The Unguided (Švédsko).
Open Air festival Przystanek Woodstock je bezplatný. Návštěvníci festivalu si smí rozložit své stany, mít s sebou vlastní jídlo i pití. Akce s hlavními myšlenkami „Dělejte co chcete" a „Hrajeme do konce světa a den navíc" byl International Industry of Music Awards vyhlášen za nej festival světa. Jeho hlavní organizátor Jurek Owsiak byl v roce 2015 v Los Angeles vyhlášen za nej promotéra světa.