VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Se zelím, s kaší, v paštice. Víkendové tabule prohnou husí pečínky

Chomutovsko - Restaurace lákají na svatomartinská menu a mladé víno.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Dokřupava vypečená husičkaFoto: Deník / Pech Karel

Do křupava vypečená kůžička, vůně kmínu, jablek a červeného zelí a doušek dobrého moku k tomu. Ke svátku svatého Martina nepatří jen očekávání pranostikou slibované sněhové pokrývky, ale především labužnické hodování na svatomartinských menu. Deník ale přináší tipy i pro ty, kteří si zrovna hlídají váhu, nebo si chtějí zkusit udělat svatomartinské menu po svém.

Pro kuchaře v restauracích je husí víkend příležitostí jak v kuchyni doslova kouzlit. Skládají jedno originálnější menu za druhým a husí maso podávají v paštikách, kaldounech, roládách i v jednom kuse na pekáči. A přestože je husa obvykle pokládána za těžké a tučné jídlo, vyznavači zdravého životního stylu se před ní křižovat nemusí. „Spousta kalorií se dá stáhnout,“ říká šéfkuchař Jan Heřmánek. „Husu pečeme pomalu, takže podkožní tuk se vypeče a dále servírujeme pouze libové maso a místo sádla podléváme šťávou z kostí a kořenové zeleniny,“ radí šéfkuchař.

O nechtěné kalorie můžeme připravit i přílohy, které k pečínce patří. „Zelí nezahustíme jíškou, ale strouhaným bramborem a špekové knedlíky můžeme zaměnit za karlovarské či bramborové lokše. Ale dle mého jsou knedlíky stejně nejlepší,“ usmívá se šéfkuchař Heřmánek.

Úroda vína nebyla špatná, zachutná i pivo

Ke svatomartinskému svátku patří i sklenička dobrého mladého vína. Toho bude i přes nevyzpytatelné letošní počasí dostatek. „Budeme moci ochutnat 379 vín, které toto značení nesou,“ vypočítává ředitel Vinařského fondu České republiky Jaroslav Machovec. Z krajské produkce nabízí svatomartinské víno třeba vinařství Chrámce u Mostu.

A kam vyrazit, když si na domácí pečení ještě netroufáte a chcete si nejvíc pochutnat? Celý víkend nabízí husí nabídku včetně svatomartinských pivních speciálů teplický Monopol a ústecká Rychta. Mostečané a Chomutované mohou vyrazit do hor na Lesnou, kde podávají dobroty z přímo zde odchovaných hus. Jirkovany čekají hody na zámku Červený Hrádek a obyvatele Žatce a Loun zase jistě nezklame Chrám chmele a piva. I tady se k menu podává pivní speciál.


Husí prso s nastavovanou kaší a zelím z červené řepy podle šéfkuchaře Lukáše Uhera:

Na dvě porce:
800 g husích prsou
150 g brambor
30 g ječných krup
50 ml mléka
80 g nakládané červené řepy
100 ml červeného vína
30 g másla
šalotka
sůl, pepř, rozmarýn, cukr

Postup přípravy:
Husí prso nařízneme na kůži křížem a na pánvi restujeme nejprve kůží dolů dokřupava, otočíme a restujeme zvolna přibližně 3 minuty z druhé strany. Prso vyndáme z pánve, slijeme větší množství tuku a na zbytku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku a snítku rozmarýnu. Přidáme víno a necháme svařit asi na polovinu, dochutíme solí a pepřem a těsně před podáváním necháme v omáčce rozpustit kousek vychlazeného másla.

Z brambor másla a mléka připravme klasickou bramborovou kaši do které přidáme kroupy, které jsme si uvařili v osolené vodě a krátce podusili s prolisovaným česnekem. Takto nastavovanou kaši dochutíme majoránkou, solí a pepřem.Řepu krátce orestujeme na pánvi dochutíme cukrem a solí, dle potřeby jablečným octem.

Autor: Kamila Minaříková

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie

Chomutov rozdělí 16 milionů, aby podpořil vrcholový sport

Útočník Pirátů Chomutov Ivan Huml

Pirát Ivan Huml: Moje statistika? Je smutná

Lidé přispívají na teplické prvňáčky. Vybrali už statisíce

Teplice, ČR - Nenávistné výhrůžky na adresu prvňáčků z teplických Prosetic nechaly v klidu většinu českých politiků. Z oficiálních míst proti komentářům pod fotkou z Teplického deníku zaznělo jen pár osamělých hlasů.

Kadaňští oplatili Ústí porážku a pomalu se zvedají

Kadaň – V Ústí prohráli 2:9, ve středu Trhači ale porazili stejného soupeře 4:2. Prodloužili tak nelichotivou bilanci hostujících hokejistů, kteří prohráli už pátý zápas v řadě. Trhači se naopak v posledních zápasech snad zvedli. I když zůstávají na posledním místě WSM Ligy a stále to není žádná sláva, aspoň získali v posledních čtyřech utkáních pět cenných bodů.

Chomutovský útulek se dočkal opravy. I díky občanům

Chomutov - Několik kotců dostalo nový omyvatelný nátěr, spravené jsou podlahy i stěny. Další práce jsou v plánu na jaro.

Naši prvňáci ze ZŠ Na Podlesí v Kadani

Každý týden vám představujeme čerstvé prvňáčky z Chomutovska. Snímky najdete každou středu v tištěném vydání Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT