VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Se zelím, s kaší, v paštice. Víkendové tabule prohnou husí pečínky

Chomutovsko - Restaurace lákají na svatomartinská menu a mladé víno.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Dokřupava vypečená husičkaFoto: Deník / Pech Karel

Do křupava vypečená kůžička, vůně kmínu, jablek a červeného zelí a doušek dobrého moku k tomu. Ke svátku svatého Martina nepatří jen očekávání pranostikou slibované sněhové pokrývky, ale především labužnické hodování na svatomartinských menu. Deník ale přináší tipy i pro ty, kteří si zrovna hlídají váhu, nebo si chtějí zkusit udělat svatomartinské menu po svém.

Pro kuchaře v restauracích je husí víkend příležitostí jak v kuchyni doslova kouzlit. Skládají jedno originálnější menu za druhým a husí maso podávají v paštikách, kaldounech, roládách i v jednom kuse na pekáči. A přestože je husa obvykle pokládána za těžké a tučné jídlo, vyznavači zdravého životního stylu se před ní křižovat nemusí. „Spousta kalorií se dá stáhnout,“ říká šéfkuchař Jan Heřmánek. „Husu pečeme pomalu, takže podkožní tuk se vypeče a dále servírujeme pouze libové maso a místo sádla podléváme šťávou z kostí a kořenové zeleniny,“ radí šéfkuchař.

O nechtěné kalorie můžeme připravit i přílohy, které k pečínce patří. „Zelí nezahustíme jíškou, ale strouhaným bramborem a špekové knedlíky můžeme zaměnit za karlovarské či bramborové lokše. Ale dle mého jsou knedlíky stejně nejlepší,“ usmívá se šéfkuchař Heřmánek.

Úroda vína nebyla špatná, zachutná i pivo

Ke svatomartinskému svátku patří i sklenička dobrého mladého vína. Toho bude i přes nevyzpytatelné letošní počasí dostatek. „Budeme moci ochutnat 379 vín, které toto značení nesou,“ vypočítává ředitel Vinařského fondu České republiky Jaroslav Machovec. Z krajské produkce nabízí svatomartinské víno třeba vinařství Chrámce u Mostu.

A kam vyrazit, když si na domácí pečení ještě netroufáte a chcete si nejvíc pochutnat? Celý víkend nabízí husí nabídku včetně svatomartinských pivních speciálů teplický Monopol a ústecká Rychta. Mostečané a Chomutované mohou vyrazit do hor na Lesnou, kde podávají dobroty z přímo zde odchovaných hus. Jirkovany čekají hody na zámku Červený Hrádek a obyvatele Žatce a Loun zase jistě nezklame Chrám chmele a piva. I tady se k menu podává pivní speciál.


Husí prso s nastavovanou kaší a zelím z červené řepy podle šéfkuchaře Lukáše Uhera:

Na dvě porce:
800 g husích prsou
150 g brambor
30 g ječných krup
50 ml mléka
80 g nakládané červené řepy
100 ml červeného vína
30 g másla
šalotka
sůl, pepř, rozmarýn, cukr

Postup přípravy:
Husí prso nařízneme na kůži křížem a na pánvi restujeme nejprve kůží dolů dokřupava, otočíme a restujeme zvolna přibližně 3 minuty z druhé strany. Prso vyndáme z pánve, slijeme větší množství tuku a na zbytku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku a snítku rozmarýnu. Přidáme víno a necháme svařit asi na polovinu, dochutíme solí a pepřem a těsně před podáváním necháme v omáčce rozpustit kousek vychlazeného másla.

Z brambor másla a mléka připravme klasickou bramborovou kaši do které přidáme kroupy, které jsme si uvařili v osolené vodě a krátce podusili s prolisovaným česnekem. Takto nastavovanou kaši dochutíme majoránkou, solí a pepřem.Řepu krátce orestujeme na pánvi dochutíme cukrem a solí, dle potřeby jablečným octem.

Autor: Kamila Minaříková

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chomutovský Fler jarmark.
26

OBRAZEM: Chomutovský Fler jarmark zlákal k předvánočním nákupům

Dělník. Ilustrační foto.
14

Tři pětiny Čechů jsou nespokojeny s platem. O jeho zvýšení si ale neřeknou

OBRAZEM: Záře svíček a proslovy. Chomutované uctili 17. listopad

Chomutov - Svíčky ve tmě, květiny a věnce s trikolórou.

Do Mostu se vrátí Formule 1 zlaté éry. Po 17 letech

Most /FOTO/ - Fanoušci budou moci obdivovat stroje, které pilotovali slavní jezdci od konce 60. let minulého století.

Nepovedlo se! Piráti podlehli Litvínovu 1:3.

Chomutov – Bylo to o několika gólech. A ten první vstřelili už ve 13. minutě hosté z Litvínova, co se ukázalo jako rozhodující. Zvítězili v Chomutově 3:1 a potvrdili pravidlo, že v derby favorit nevyhrává.

DENÍK NÁM FANDÍ: V pondělí představíme další fotbalový tým

Okres Chomutov - Nenechte si ujít pondělní tištěné vydání Chomutovského deníku s projektem Deník nám fandí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT