VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Se zelím, s kaší, v paštice. Víkendové tabule prohnou husí pečínky

Chomutovsko - Restaurace lákají na svatomartinská menu a mladé víno.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Dokřupava vypečená husičkaFoto: Deník / Pech Karel

Do křupava vypečená kůžička, vůně kmínu, jablek a červeného zelí a doušek dobrého moku k tomu. Ke svátku svatého Martina nepatří jen očekávání pranostikou slibované sněhové pokrývky, ale především labužnické hodování na svatomartinských menu. Deník ale přináší tipy i pro ty, kteří si zrovna hlídají váhu, nebo si chtějí zkusit udělat svatomartinské menu po svém.

Pro kuchaře v restauracích je husí víkend příležitostí jak v kuchyni doslova kouzlit. Skládají jedno originálnější menu za druhým a husí maso podávají v paštikách, kaldounech, roládách i v jednom kuse na pekáči. A přestože je husa obvykle pokládána za těžké a tučné jídlo, vyznavači zdravého životního stylu se před ní křižovat nemusí. „Spousta kalorií se dá stáhnout,“ říká šéfkuchař Jan Heřmánek. „Husu pečeme pomalu, takže podkožní tuk se vypeče a dále servírujeme pouze libové maso a místo sádla podléváme šťávou z kostí a kořenové zeleniny,“ radí šéfkuchař.

O nechtěné kalorie můžeme připravit i přílohy, které k pečínce patří. „Zelí nezahustíme jíškou, ale strouhaným bramborem a špekové knedlíky můžeme zaměnit za karlovarské či bramborové lokše. Ale dle mého jsou knedlíky stejně nejlepší,“ usmívá se šéfkuchař Heřmánek.

Úroda vína nebyla špatná, zachutná i pivo

Ke svatomartinskému svátku patří i sklenička dobrého mladého vína. Toho bude i přes nevyzpytatelné letošní počasí dostatek. „Budeme moci ochutnat 379 vín, které toto značení nesou,“ vypočítává ředitel Vinařského fondu České republiky Jaroslav Machovec. Z krajské produkce nabízí svatomartinské víno třeba vinařství Chrámce u Mostu.

A kam vyrazit, když si na domácí pečení ještě netroufáte a chcete si nejvíc pochutnat? Celý víkend nabízí husí nabídku včetně svatomartinských pivních speciálů teplický Monopol a ústecká Rychta. Mostečané a Chomutované mohou vyrazit do hor na Lesnou, kde podávají dobroty z přímo zde odchovaných hus. Jirkovany čekají hody na zámku Červený Hrádek a obyvatele Žatce a Loun zase jistě nezklame Chrám chmele a piva. I tady se k menu podává pivní speciál.


Husí prso s nastavovanou kaší a zelím z červené řepy podle šéfkuchaře Lukáše Uhera:

Na dvě porce:
800 g husích prsou
150 g brambor
30 g ječných krup
50 ml mléka
80 g nakládané červené řepy
100 ml červeného vína
30 g másla
šalotka
sůl, pepř, rozmarýn, cukr

Postup přípravy:
Husí prso nařízneme na kůži křížem a na pánvi restujeme nejprve kůží dolů dokřupava, otočíme a restujeme zvolna přibližně 3 minuty z druhé strany. Prso vyndáme z pánve, slijeme větší množství tuku a na zbytku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku a snítku rozmarýnu. Přidáme víno a necháme svařit asi na polovinu, dochutíme solí a pepřem a těsně před podáváním necháme v omáčce rozpustit kousek vychlazeného másla.

Z brambor másla a mléka připravme klasickou bramborovou kaši do které přidáme kroupy, které jsme si uvařili v osolené vodě a krátce podusili s prolisovaným česnekem. Takto nastavovanou kaši dochutíme majoránkou, solí a pepřem.Řepu krátce orestujeme na pánvi dochutíme cukrem a solí, dle potřeby jablečným octem.

Autor: Kamila Minaříková

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sníh udělal radost hlavně dětem. Méně už chodcům, řidičům a silničářům
29

Kvůli silnému sněžení hrozí kalamitní stav na silnicích, čtvrtek bude větrný

Zemřel Josef Klíma, legenda chomutovského hokeje

Zemřel Josef Klíma, legenda chomutovského hokeje

Jirkov se chystá na odchyt holubů. Polapí jich stovky

Jirkov - Na opeřence čekají nastražené klece. Holubi se stanou potravou pro dravce v záchranných stanicích.

První sníh, kalamita a s obnaženou hrudí na Sněžku: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 16. ledna 2018.

Najštejnské bučiny, Drmalské lesy a Hovězí skály se stanou přírodní památkou

Chomutovsko - Příroda se na Chomutovsku rozroste o zvlášť chráněné památky, obce se omezení bát nemusí. Lokality jsou poměrně přísně chráněny už nyní.

Na trati loni zemřelo nejvíc lidí za posledních deset let. Většinou sebevrahů

Severní Čechy /ANKETA/ - Smrt pod koly vlaku čekala loni na osmatřicet lidí, pět z nich zemřelo při nehodě na železničním přejezdu. Zbylí si vzali život dobrovolně. Sebevraždu na kolejích volili hlavně muži. Rok 2017 byl nejtragičtější za posledních deset let.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>