V chomutovské galerii Lurago právě probíhá výstava Malby v plenéru k 65. výročí narození Václava Suchopárka. Sešli jsme se proto s autorem děl ke krátkému povídání.

„Celý život jsem jezdil na kole. Obdivoval jsem kdejakou vesnici, kapličku, hrady a zámky. Začal jsem krajiny fotit a poté malovat, nebo rovnou malovat. Byl jsem něco jako dokumentarista," usmívá se Suchopárek při vyprávění, jak začínal malovat.

Oblíbené téma prý nemá. „Rád maluji krajiny v jakémkoliv ročním období, i když v zimě to není příjemné, protože mi mrznou ruce. Takže většinou krajiny a v zimě maluji hlavně portréty nebo akty. Když si potřebuji odpočinout, dělám modernu," říká a ukazuje na svůj oblíbený obraz s názvem Reinkarnace.

Výstava, která je v současné době v Luragu, zachycuje Suchopárkovu tvorbu během posledních dvou let. „Jde hlavně o obrazy z terénu, jak z Chomutovska, tak i z jiných oblastí. Najdete mezi nimi například i obrazy z Kypru, kde jsem byl na dovolené," vysvětluje Suchopárek s tím, že malířské potřeby neodkládá ani v době odpočinku. „Maluji pořád, jen když jsem nemocný tak ne," směje se.

Kde stále bere inspirace pro nové a nové obrazy vysvětluje vzápětí. „Čím více malujete, tím více máte inspiraci. Například portréty. Mám rád zajímavé lidi, ne klasicky krásné. Pro umělce jsou atraktivní neobvyklosti. Velký nos, tělo, které se vymyká normálu. Malíři chtějí extrémy," popisuje.

Portréty začal malovat před 15 lety při výjezdu do Lucemburska s dudáckou skupinou Arcus. Během prvního dne namaloval deset portrétů. Sám přiznává, že zpočátku to bylo únavné, ale postupně se vše naučil. „Občas maluji i staré mistry. Člověk se na nich nejvíce naučí," přibližuje styl své práce Suchopárek.

Před pěti lety začal sochat. Mezi jeho díla patří i velké sochy ze sympozia v Zubrnicích. „Člověk se musí učit pořád, je potřeba umět se dívat," dodává s tím, že na příští rok má plány i v této oblasti. Menší sochu ženy, kterou můžete vidět i na výstavě, plánuje Suchopárek zvětšit.

Velkou část času mu zabírala i škola kreslení, kde nejstarší žačce bylo 70 let. „Moji žáci měli několik výstav. Mám mezi nimi opravdové talenty. Sám se divím tomu, co v některých z nich je," říká s hrdostí v hlase.

Mladým talentům chce pomáhat i dalším svým projektem. „Příští rok v květnu otevřeme galerii Duha pro začínající malíře. Chci, aby měli impuls k malování a kde vystavovat," říká a doplňuje, že v současné době jsou ve velké galerie pro mladé talenty jen těžko dostupné.

A jaké má Václav Suchopárek sny? „Ohromit sebe a jiné. Namalovat věc tak, abych byl spokojený já a překvapil druhé. Například oltářovou malbu," uzavírá umělec příjemné setkání.

Prodejní výstava obrazů známého chomutovského umělce v galerii Lurago končí 23. listopadu. Otevírací doba je ve všední dny od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 12 hodin. Vstupné je 10 korun, zlevněné 8 korun.

Autorka: Markéta Vernerová