Hraje jako první na této akci, jejíž první den s šeskými kapelami Please The Trees, Plastic People, Vypsaná fiXa či Květy

Panenský Týnec, Plzeň, Trutnov, Praha- Říkají si Tommy Indian, všichni totiž touží po svobodě a nekončících hudebních prériích. Dokazují to i svým prvním albem „Moon Dreamer" (Supraphon, léto 2013), jehož křehké i ostřejší písně zazní i v Týnci. A v půli srpna pak i v Plzni či v Trutnově.

„Tommy je malý Thomas, odvážný indiánský kluk věřící, že dokáže cokoliv. Hudba je pro nás vyjádřením vnitřní svobody i nejsilnější zbraní," vysvětluje David Landštof, hrajíci v kapele na bicí.

All Star band? Jo!

Tommy Indian jsou tedy Čechoameričan Thomas Matthew Klika (27), písničkář s výkvětem současné české muzikantské scény. Producent Armin Effenberger (klávesy; Cartonnage), David Landštof (bicí), Josef Štěpánek (kytara; oba Radůza, Wabiho Ďáblovo stádo i Xindl X), Jan Lstibůrek (baskytara; Toxique, Tomáš Klus) a Petr Tichý (klavír; No Heroes).

Ve své hudbě propojují alternativu s popem i rock s country. První klip alba je hořká balada „Slow Slow Slow", kterou potkalo neuvěřitelné štěstí. V mezinárodní soutěží Songwriting Competition byla z 20 tisíc písní vybrána jako jediná z Evropy mezi 10 nejlepších z celého světa. Rozhodly o tom hudební osobnosti jako Tom Waits, Robert Smith, Suzanne Vega a další. „Ale ne, vůbec jsme se s nimi neviděli. Takže mě ani nikdo z nich nepoplácal po zádech a nepozval na pivo," vysvětluje Thomas Klika. A rozhovor pokračuje…

Úspěch písničky jsem nečekal

Jak vám vyhovuje melancholie písničky Slow Slow Slow?

No vzhledem k tomu, že jsem ji napsal… Když jsem ji složil, nečekal jsem, že bude výjimečná, její úspěch mě překvapil. De facto je o mně, napsal jsem ji ve složitém období. Nevím, proč je tak úspěšná, sám bych si z alba vybral „Ten Thousand Miles Away", duet s Vandou Choco.

A koho v ní krotíte do klidu, vybízíte ke zpomalení? O čem je?

Zpívám o vztahu, je to přímočará jasná písnička o lásce, jaké moc nepíšu, většinou nemám důvod. Když v refrénu zpívám, aby to bylo pomalý, tím mi dívka říká, že potřebuje čas. To se mi nelíbilo.

Tichý Američan v Praze

Podle prvního klipu „Slow Slow Slow" o vás lze mluvit jako o „tichém Američanovi v Praze" (což byl slavný ruský špionážní film pozn. autora). Souhlasíte?

Proč ne, je to docela trefný. Jsem hodně tichý, introvertní, i když si lidi asi myslí, že ne. To proto, že jsem zpěvák a mám kapelu…

Z alba „Moon Dreamer" zní zřetelně kytarový sound. Na kterých slavných „kytarovkách" se v kapele shodnete? Na britské Oasis, Blur, Charlatans… Či snad na nějaké americké?

Náš kytarista Josef Štěpánek je neuvěřitelný ve studiu, hotový kouzelník. Vždy zírám, mám otevřenou pusu, co dokáže. On byl mým učitelem na kytaru, vlastně kvůli němu jsem začal hrát.

Zkrátka zvuk té desky, to je celý Pepa. Ale s ním se určitě shodneme, že nás baví kytarovky, mě konkrétně U2. První písničku, kterou jsem se u Pepy na kytaru učil, byla právě od nich, z alba „Zooropa". Skvělá deska, ale lidi ji moc nebrali.

Rád bych i CD své kapely

Budete si Vandu Choco, zpěvačku kapely Cartonnage, zvát i na koncerty? A nebude pak škoda využít ji jen v jednom duetu?

Zatím jsme o tom ještě nemluvili. Já bych ji rád chtěl na velký koncert, třeba na křest regulérní desky, kdybychom ji jednou vydali.

Naše první album zatím vyšlo jen jako download, koupit si ho můžete na webu supraphononline.cz. Takový koncert by byl krásný v pražském klubu Palác Akropolis.

Jste autorem všech textů debutového alba a většiny hudby. Lze tedy s trochou nadsázky říct, že to album mohlo být jen vy, mikrofon a kytara?

Kromě pár písniček pro kamarády jsem sólo nezkoušel, asi bych neodehrál sám celý koncert. Navíc si myslím, že naše kapela funguje i proto, že jsou v ní zajímavé osobnosti, tvoříme zajímavou symbiózu.

Kluky znám už dlouho

No vidíte, právě jsem se chtěl zeptat, jak vnímáte svou kapelu? Jako partu, jako muzikanty?

Kluky z kapely znám dlouho, s výjimkou Davida Landštofa, ten je u nás nový; známe se přes Pepu. Ale lidsky si všichni rozumíme, jsme rádi spolu. Je to asi i proto, že řada z kolegů hraje v projektech, které nejsou stoprocentně jejich, zatímco Tommy Indian je. Můžou se v ní prosazovat, umělecky si dělat, co chtějí.

Vaši muzikanti David Landštof a Josef Štěpánek mají řadu skupin a teď nová kapela. Nebojíte se, že jim to přeroste přes hlavu? Že vám to kapelu zničí?

To už jsme řešili, ale kluci dávají najevo, že je Tommy Indian těší a baví, že z kapely mají radost. A to je pro nás ostatní fajn zpráva.

Která z písní alba „Moon Dreamer" je pro vás nejosobnější?

Mám jich tam několik, vlastně celá naše deska je autobiografická. To je hodně zajímavý, protože já když skládám texty, tak je píšu spontánně. Ale jsou tam i písničky, u kterých mám co dělat, abych při jejich zpěvu neměl slzičku.

Třeba „Ten Thousand Miles Away". Když jsem i složil, zrovna se odehrála tragédie v mé rodině, ta písnička je o tom, jak jsem daleko od své rodiny a že s nimi zrovna nemůžu být, když by to bylo potřeba. Ale zároveň bych ji označil za největší hit. Právě na ni máme největší, ten úplně nejpozitivnější ohlas.

Iva Pazderková je fajn

Na obalu děkujete lidem ze Supraphonu, Vladanovi Drvotovi a Ivě Milerové, což chápu. Ale čím kapele Tommy Indian pomohla třeba Iva Pazderková, herečka známá i z TV pořadu „Na stojáka!"?

Iva nám v zákulisí vypomáhá s make-upem a stylingem…

Asi není úplně tajemství, že je Iva přítelkyně Pepy, i proto nám pomáhá. Je strašně fajn, úžasná, radí nám a tráví s námi hodně času, tak proto.

Nabíjí její humor kapelu?

(smích) Iva je v soukromí hodně jiný člověk než na jevišti. Ale je úžasně pozitivně nabitý člověk, je to fajn pocit, když máme koncert, ona tam sedí a fandí nám…

A čím vám je či byl kapele užitečný Tomáš „Jugi" Staněk, živel, bubeník a autor textů skupiny UDG. Vždyť děkujete i jemu…

Tak nad tím musím trochu zapátrat… (smích) Tomáš nám dělá management, pomáhá nám dlouhodobě a je to náš kamarád.

Videoklip

Kde ještě Tommy Indian zahrají:

8. srpna,Open air festival Panensky Tynec

15. srpna,Pilsner Fest(http://www.pilsner-urquell.cz/pilsner-fest.html), Plzen, ČR

16. srpna,Trutnov open air 2013, Trutnov, ČR

9. září,Pozdní sběr, Rock Café, Praha, ČR