Stovky lidí viděly vystoupení soutěžících i hostů 47. ročníku Mezinárodního festivalu Porta 2013. Hudba zněla na 8 místech metropole, v DK Ústí i v Café Alibi, kde byla skvělá atmosféra při soutěžích, žila koncerty Laguna na Severní Terase na čtvrtečním bluegrassovém koncertu tří kapel vč. domácího Monoklu. Místo Dostavníku hráli Red Leaf z Úštěku. To ještě ale nepršelo, další koncerty už přesunuli pořadatelé pod střechu.

Porta pod střechou

Osvědčilo se kvůli dešti nehrát na Lidickém náměstí v pátek, ale ve velkém sále DK Ústí. Stejně tak kapely bavily návštěvníky OC Forum. Návštěvníci 5 hospůdek po Ústí slyšeli některé z kapel či interpretů, kteří na finále Porty do Ústí nad Labem přijeli.

Trochu škoda bylo, že v sobotu v DK Ústí někteří návštěvníci nevěděli, kdo soutěží a kdo je host. Nevěděli to jen ti, kteří si za 10 Kč nekoupili časopis Portýr, který během Porty vyšel 4 x. Předchozí čísla jsou na webu ústeckého finále Porty http://www.portausti-festival.cz/, ta aktuální by tam měla být ode dneška.

Když jsem přišel v pátek na Portu do DK, už měl za sebou koncert loňský vítěz Vasilův Rubáš. Kapela Trilobajt hrála s housličkami; posmutněle zněla hudba folkaře Stanislava Haláčka, jeho kytara jen zvonila. „Uvidíš, že lepší časy přijdou," věřila plzeňská Alternativa se zpěvačkou, která v ní je pět měsíců. Byli sezpívaní, dali „dramatický folk".

Vyjón i Humbuk

Vyjón, písničkář, kterého k přezdívce inspiroval francouzský básník Francoise Villon, soutěžil s písní „Čečna". „Vojáci tátu odvádějí a máma mlčí o naději," zpíval posmutněle folkař v pěkné protiválečné baladě.

Kapela Humbuk (Kladno) nabídla heavy mental country, divil se i spíkr Petr Beran. Více mě bavila jejich píseň „Vlastní rajský", autor Pavel Kerouš uspěl u poroty v autorské soutěži s písní „Konec přátelství". I ta šla. Hosté Bob a bobci, jistota trampské hudby ze severu Čech, působili až skromně. Skvěle zpívali i finální vzpomínku na trampského písničkáře Kapitána Kida „Hrej Joe".

Tolstolobik, Patrik Tomáštík z Korytčan, o svých písních řekl: „Já myslím, že se v tom všichni poznáte."Hrál smutnou pěknou písničku „Cizí člověk" i působivou potemnělou „Vymyli nám mozek louhem". Kdepak Vyjón, tohle je „pohrobek Kryla".

Kapela Dunibuch z Dlouhé Loučky měla hudební nástroj cajon jako letos kde kdo. Ambiciózní Mirka Miškechová, slečna s kytarou z Považské Bystrice, už má za sebou turné s Xindlem X po Slovensku. „Ráda bych vás roztancovala, ale nevím jak," tvrdila řošťácky, než zahrála písně ze studentského prostředí. V písni „Sodoma" jmenovala, co vše ji štve a bylo za to třetí místo v autorské Portě.

Ach, ta její Touha

Švédova trojka, trio které na Portě „urvalo, co se dalo", se blýsklo písní „Touha" o velkém přání své mladé zpěvačky a harmonikářky Jany jet do Japonska. Víc o ní v sousedním článku. „Touha" zvítězila v autorské Portě, v té interpretační byla druhá a hlas jí dala i divácká porota!

Skupina Šeginy, ti si dali jméno podle pejska, jehož kapela má a který je její nejvěrnější fanoušek, těšila klarinetem, ten v písni „Uspal ji vlak" zněl velmi blízce folkově, jako zní Bratrům Ebenům.

„Kde jsou dnes všichni? Kolem muziky se pohybuje tolik lidí," ptala se své kamarádky divačka, když se rozhlédla po sále Domu kultury. Od folkové Šeginy bavila i závěrečná „Vivat Sverige", pěkný historický song o tom, že „Válka se táhne už 30 let, za tu dobu otočil se svět".

Ale už byl čas na Xindla X, hvězdu pátku. „Nazvučili jsme za 3 minuty, jak jsme to měli v podmínkách," hlásil Xindl, který hrál s banjistou i klavíristou Daliborem Cidlinským jr. Nezapomněl na „Dyslektika," s nímž v roce 2008 vyhrál Portu, v hitu „Cool v plotě" mu „zpíval" Karel Gott, „Morální sex a orální kocovina" byl jeho příspěvek k „problematice sexu na folkových festivalech". S klavírem dal „Chemii" i novinku „Barbína", byl ironický. „Vánoce se blíží, podle počasí budou tak za týden," šklebil se a dal hit „Štědrý večer nastal". „Za totáče bylo líp" zpíval ironicky a dvě divačky šly pryč. Pak ještě nezbytný „Anděl" a „Láska v housce"…

Ze soutěže Trampský stříbrňák (cena za přínos trampské písni), který vyhrál Stanislav Haláček s písní „Mekka", jsem viděl jen pár písní. Jako hosté byli výborní Neznámi (Piešťany), elektrická country, jen muži. „Zostaň s tým, koho máš rád," radili.

Na Portě už v pěti

To už moderovali Jolana Hubičková z Country Rádia ze severu Čech a Zdeněk Schwager, který byl prý poprvé na Portě v pěti letech. „Sestava kamarádů se tenčí. Vždyť nás nedávno opustili i Vladimír Čech, Zdeněk Lukášek z Ústí (jeho žena později převzala Portu in memorim za přínos festivalu) či Jindra Šťáhlavský a další, kteří rozdávali na Portě radost, Portou žili," řekl upřímně. Později to ale mezi ním a moderátorkou dost jiskřilo, jistě v rámci rolí.

V interpretační soutěži začali Crossband z Nymburka, folk s pěknou trubkou. Kapela, která skončila v interpretační Portě třetí. Druzí byli Švédova trojka, vyhráli skvělí polští Bieguni. Crossband zahrál skvěle písně „Neptej se mě". „Sněží z polštářů" i „Cikánskou". „Tak se smát a pařit do rána, dokud nám Bůh dovolí," zpívali, a tím řekli o jistém etniku vše. Skoro vše…

Soutěž s Nezvalem

Polské duo Ta jedna chvila, on a ona, zpívalo folk o hledání štěstí. Pro Portu byl asi unikátní její finální song s textem Vítězslava Nezvala „Sbohem a šáteček" v polštině, právě ta písnička ale byla trošku nuda. Měli lepší.

Vysmátá Mirka Miškechová zpívala tentokrát v duu s kamarádem Tomášem Slovákem, také Slovákem. „Chcem byť jeho sladké chilli, jeho pena od piva," vyznávala komusi lásku. „Jsem taková nestálá," smála se. V písni „Sodoma", třetí ze soutěže autorské, tvrdila: „Štve ma, že som často mimo, že sa topím v problémoch…" Tak jo.

Velkou radostí Porty byl host Jeroen Smit, Holanďan žijící u Lipenského jezera. Jeho blues bylo naléhavé, temné, na kytaru hrál virtuózně. „Tomu říkám nářez," užila si ho i Jolana Hubičková. „Byl to pro mě velký zážitek. Moc jsem z festivalu neviděl, ale on stál za to," řekl v neděli Josef Vejlupek, pořadatel.

Švédova trojka k „Touze" přidala pěkný „Film pro pamětníky" i „Regé", jak jsou v pohodě. A to ani nevěděli, kolik toho vyhrají. Antonín Janoušek z Kuřimi hrál další hold starým filmům, „Černobíle". „Víc takových písničkářů," řekl Schwager. Slovenští Jasoň měli pěknou píseň Mamka, u kapely Bieguni jsem si udělal poznámku „dobří"! Housličky jim zpívaly, lidi tleskali do rytmu, když zněla píseň o sobě samých. První místo interpretační Porty, v Ústí vyhráli!

Super byly ve finále večera Schovanky, legenda české country. Pěkně to nakoply, jely, neměly chybu, dámy. Zpívaly i to, co s nimi ještě v 80. letech zpívala Věra Martinová, daly i rokenrol či Popelky od Karla Černocha. Ty housle!

Porta pro Lukáška!

Poté Portu převzala žena Zdeňka Lukáška, festival ocenil jako Miss Porta Martinu Střečkovou z polské kapely Jedna chvila a Josef Vejlupek křtil koncertní DVD, vzpomínku na Kapitána Kida, s jeho manželkou. Fajn zážitek.

„Nejvíc jsem si asi užil finále soboty, kdy Pavlína Jíšová a Tomáš Linka s kapelou Blueground a ostatními zpívali hit „Country Road". Šel mi až mráz po zádech, to bych chtěl mít nahrané," dodal nadšeně Josef Vejlupek.