Scénář napsal podle knihy Viktora Dyka student divadelní vědy na Filozofické fakultě pražské Karlovy univerzity Lukáš Křížek. Zahraje si i titulní roli. Premiéra na prknech Městského divadla Chomutov se uskuteční v pondělí 5. května, a to ve čtyřech verzích. Třikrát pro žáky základních a středních škol, večerní představení poté i pro veřejnost.

Úspěch Pomády motivoval

Nováková navazuje na loňskou práci se žáky umělecké školy, kdy společně nastudovali muzikál Pomáda. Premiéru měl v únoru také v chomutovském divadle. „Byl to veliký úspěch a zároveň motivace zkusit další muzikál. Poučila jsem se však. Zatímco v Pomádě jsem i účinkovala, nyní v Krysařovi se plně soustřeďuji na režii a choreografii. Chci podat co nejkvalitnější výkon,“ vysvětlila.

Není Krysař jako Krysař

Chomutovský Krysař nekopíruje stejnojmenný muzikál Daniela Landy. „Lukáš Křížek se více drží literární předlohy, v jeho scénáři tak zazní jen některé věty či souvětí z Landova Krysaře. Podobné jsou dobové kostýmy. Převzali jsme také některé písničky. Autorská práva má škola ošetřená, Ochrannému svazu autorskému (OSA) platí roční paušál,“ vysvětlila Nováková.

Konkurz

Na obsazení rolí v Krysařovi režisérka uspořádala mezi žáky školy konkurz, uspělo šestnáct z nich ve věku 14 až 21 let. Uplatní se chlapci a dívky z tanečního i pěveckého odděleni. Diváci se mohou těšit i na hosty z Prahy, například Elišku Ochmanovou či Patrika Plešingera, oba si zahráli například v muzikálu Casanova. V roli starosty města sužovaném krysami se v muzikálu objeví Ladja Dlouhý, principál chomutovského amatérského souboru Divadlo Nahoď, kde působí i Nováková a Křížek.

Kulisy od místních

Výsledná podoba kulis vzešla z návrhu Jana Chabra a Patrika Adamce. Mladí muži z Chomutova studují v současné době na vysokých školách zaměřených na umění a designe.

Nezanedbatelné náklady

Kromě slzí a potu všech zúčastněných je nastudování muzikálu náročné i finančně. Vedle školy tak bylo nutné zapojit i rodiče a sponzory. „Celkový rozpočet si vyžádá mezi padesáti a šedesáti tisíci korunami, a to včetně pronájmu divadla. Nebýt ale ochotné pomoci hodných lidí, bylo by to více. Kostýmy nám například ušije paní Neumannová s dcerou. Všichni jsme se také vzdali nároku na honorář,“ doplnila Nováková.

Zkušenosti z velkých scén

Sympatická dívka chce pokračovat ve studiu na pražské Akademii múzických umění, a to choreografii a pedagogiku v oboru muzikál. Sbírala už také zkušenosti na pódiu, účinkovala například v muzikálovém představení Nezemřela jsem …ze života Evy Olmerové v pražském Divadle v Dlouhé či v muzikálu Romeo a Julie na scéně RockOpera Praha.