Součástí akce jsou i kurzy pro mladé houslisty. Řekl to na společné tiskové konferenci se zástupci města k letošnímu devátému ročníku Kláštereckých hudebních pramenů.

Svěcený, Dvořák a Cikánski diabli

Úvodním koncertem 5. července bude projekt Vivaldianno 2013 na nádvoří zámku, na kterém Svěcený spolupracuje se členem znovuobnovené kapely Lucie Michalem Dvořákem. S novým programem přijedou na sever Čech i Cikánski diabli, kteří na festivalu vystupovali už vloni. Svěcený na společném koncertě se sopranistkou Barborou Černou a akordeonistou Ladislavem Horákem nazvaném Letní karneval tónů a vášně představí i svou novou nahrávku Ve znamení tanga. Zazní hudba argentinská, ale i ruská a francouzská.

„Každý, ať poslouchá klasiku nebo ne, si ji určitě může přijít poslechnout, protože je velmi nabitá emocemi," řekl ke koncertu Svěcený. V dalších dnech festivalu zahraje Hradišťan a festival zakončí koncert účastníků kurzu pro mladé houslisty, který se koná v Klášterci společně s festivalem. „V minulém roce se nám osvědčilo, že jsem pozvali i herce," dodal Svěcený, který je kromě interpreta i uměleckým ředitelem festivalu. Vystoupí tam Ensemble Martinů s hercem Janem Šťastným, divákům představí hudebně-literární pořad.

Připravený je také projekt Klášterecké setkání žánrů, kde vystoupí Svěcený se sopranistkou Markétou Mátlovou a instrumentálním triem SMS*.

K vidění bude také výstava nástrojů

Unikátní bude i doprovodná výstava vzácných historických houslí. Jedny z nich Svěcený představil i dnes. „Jsou otevřené, před restaurátorskou opravou. Vyrobil je učitel slavného houslaře Antonia Stradivariho Nikola Amati, jsou jedny z nejstarších dochovaných," uvedl virtuos, který bude sám výstavou provázet a poté na vzácné nástroje odehraje večerní koncert.

Vloni festival navštívilo 1554 lidí, rok předtím byla zatím nejvyšší návštěvnost, na koncerty přišlo 2156 lidí. „Letos čekáme, že se bude pohybovat návštěvnost kolem 1800 osob," doplnil šéf odboru kultury městského úřadu Miroslav Foltýn. Svěcený kromě Kláštereckých hudebních pramenů pořádá i březnové Smiřické svátky hudby.